Областна комисия одобри проекта за Военен мемориал, ще струва 105 000 лева

Областната комисия „Военни паметници“ единодушно гласува днес проекта за изграждане на Военен мемориал на военните поделения, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878-2009 г. това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Заседанието бе ръководено от Областния управител Гюнай Хюсмен, а в него участва и Радослав Симеонов – гл. експерт в дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната.

Мирослав Добрев представи пред членовете на комисията историческа справка за полковете и военните формирования, както и идейния проект за мемориала.

Областният управител застана зад инициативата и изрази мнение, че е добре към проектната документация, която ще бъде представена в Министерство на отбраната, да има повече снимков материал и информация.

Представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов също заяви, че идеята е оригинална, защото в България няма изграден такъв мемориал. Необходимо е още да бъде съгласуван видът на текста, който ще бъде изписан на колоните на мемориала, защото съществуват правила, които трябва да се спазват, посочи историкът.

Автор на идеята за изграждане на мемориала е майорът от запаса Румен Вълчев. Създаден е 17-членен Инициативен комитет, в който участва и заместник-областният управител Евгени Драганов. Членовете на Инициативния комитет стартират и дарителска кампания, като до този момент са събрани близо 5 000 лв. дарения от родолюбиви българи. От Инициативния комитет обявиха, че са получили подкрепа от Министерство на отбраната, но разчитат и на дарителство от страна на бизнеса, съгражданите и потомците на загиналите във войните, и изказват искрената си благодарност на всички дарители. Сумата, необходима за изграждането на мемориала, е между 95 000-105 000 лв., информираха още инициаторите.

Пет общини от Разградска област са получили финансиране през текущата година за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Средствата за Област Разград са в размер на 10 900 лева и са отпуснати от Министерски съвет.

Община Разград получи 1600 лева за ремонт на Мавзолей-костница на загиналите руски войни и български опълченци през Руско-турската война(1877-1878г.) на пл. “Възраждане” и 1900 лева за ремонт на паметник  на загиналите разградчани във войните 1912-1945 г.

Финансирането за община Исперих е 600 лева за ремонт на военен паметник в село Малък Поровец.

На община Лозница са отпуснати средства за ремонт на паметник “Майка България” в село Студенец. Представителят на община Лозница Айше Реджеб увери, че до края на годината ще бъде завършен ремонта на паметника.

В община Самуил са отпуснати 1000 лева за ремонт на военен паметник в село Кара Михал и на паметник на загиналите в Първата световна война в двора на църквата в Желязковец.

На Община Цар Калоян са отпуснати 600 лева за възстановяване на паметник на загиналите във войните 1912-1918 г. в с.Езерче, 500 лв. за ремонт на 12 паметни плочи на загиналите във Втората световна война, също в Езерче и 1400 лева за реновиране на 11 паметни плочи на загиналите във Втората световна война в с.Костанденец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *