Йонково чака хаджия от Мека

Мехмед Аля

Жител на исперихското село Йонково, понастоящем живеещ в Разград, е единственият мюсюлманин от Разградско предприел поклонението „хадж” – религиозно събиране в родния град на Пророка Мохамед навръх Курбан Байрам. Хаджилък тази година струва на поклонниците по 3200 евро – обясни районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. От България посетителите на свещения град са 209 през тази година.

Той разказа още, че десетте дни, предшестващи Курбан Байрам, както и самия празник са наситени за мюсюлманите с добри дела, говеене, даване на милостиня.

В навечерието на празника той е провел работни заседания с имамите в 93-те джамии на територията на Разградска област с указания да подготвят храмовете за празнуващите, да почистят дворовете и интериора на джамиите, а също и да приготвят своите празнични дрехи за Байрама. „Без визия няма мисия, имамът трябва да вдъхва доверие” – каза мюфтията.

На самия празник може да се даде курбан овца, коч, коза, крава, бик, камила. Курбанското месо се разделя на три части – за семейството, за приятели и гости и за нуждаещи се хора, но може и цялото да се раздаде.

17 човека са заявили, че даряват на мюфтийството стойността на един коч – 270 лева, месото от животните ще бъде раздадено в първите дни на празника.

През цялата година пък духовните водачи на мюсюлманите провеждат кампания за подпомагане на сираци – 29 деца – 7 от Исперих, 10 от Разград, 3 от Цар Калоян, 1 от Кубрат, 2 от Самуил, 4 от Лозница и 2 от Завет. Ежемесечно те получават по 60 лева.

В навечерието на Курбан Байрам Областният управител Гюнай Хюсмен покани в кабинета си Районния мюфтия Мехмед Аля, за да му връчи поздравителен адрес за празника. Поздравителни адреси от Областния управител бяха изпратени до всички 93 джамии в Разградска област, честитки по електронен път, както за всеки национален и религиозен празник, получиха и кметовете на общини и населени места в Разградска област.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *