Именик изработва Богоявленския кръст, за който ще се скача в язовир „Пчелина 2” на Йордановден, общината съдейства при организацията

Именик от село Ушинци изработва от дърво Богоявленския кръст, за който ще скачат в язовир „Пчелина 2” на 6 януари 2020 г.

Това съобщиха  инициаторите на възобновяването на ритуала Хвърляне на Богоявленски кръст Андрей Андреев, Христофор Илиев и Джипо Джипов. През тази година те организираха за пръв път след 23-годишно прекъсване събитието, събрало над 2500 зрители. Сега отново е в ход организацията за събитието, а вече помага и новата общинска управа. Тримата младежи изказват своята благодарност към ръководството на Община Разград във връзка с оказаното съдействие при организирането на празничното събитие. Местната управа поема ангажимент да осигури комуникацията и координацията между институциите, ангажирани с осигуряване на безопасността на участниците и зрителите на ритуала: да уведоми документално органите на реда, да подготви схема за паркиране на моторните превозни средства в района на язовир „Пчелина 2“, както и да осигури спасител и водолаз, необходими при провеждането на подобно събитие.

Тримата инициатори на събитието съобщават, че ритуалът ще започне в 11,00 ч. на 6 януари, понеделник. Ще има водосвет и изпълнения на църковния хор към храма „Св. Николай Чудотворец”. Смелчагата, извадил кръста, ще получи освен него, и икона, а останалите участници – грамоти за участие. За зрителите пък ще бъде осигурена почерпка, осигурена от дарители.

По време на церемонията ще бъде почетена и паметта на най-възрастния участник от тазгодишното провеждане на ритуала – 75-годишният Росен Лицов почина през месец май.

Общо 25 мъже скочиха за кръста на 6 януари 2019 г., най-малкият бе на 12 години. Тогава кръста извади 36-годишният полицай Галин Цонев, който бе и първият записал се за участие.

Сега записването за участие в ритуала се извършва на тел. 0894 374 528 – уточняват организаторите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *