Ива Митева: Ако се кандидатирам отново за депутат, Разград ще е единият ми регион и няма да го дам

Ива Митева

Председателят на Народното събрание Ива Митева изрази съжаление, че не е влязла в парламента от Разградски регион, където бе водач на листата на „Има такъв народ“ и политическата сила спечели един мандат. “Болка ми е това. Съжалявам, че не влязох от Разградски регион” – каза тя. От думите й стана ясно, че изборът е бил съобразен с политическата конюнктура и необходимостта в парламентарната група да има представители на различни професии и сфери на развитие. Припомняме, че мандатът остана за д-р Алпер Мурадов.

Митева обаче увери, че ако отново се кандидатира за народен представител, със сигурност единият й регион ще е Разград и „няма да го дам повече никога, защото смятам, че го дължа на хората“.

Днес тя е на неофициално посещение в родния си град. Както е известно Ива Митева е родом от Разград, тук живеят майка й – бившата учителка Пенка Митева, както и брат й. Освен с роднините си обаче, се оказа, че тя ще се срещне и с хора, които са й писали на мейла на председателя на Народното събрание по различни теми – 24-годишният Хасан Хасан – наскоро завършил право, предприемачът Иван Крачунов от Исперих, както и гражданският активист Георги Милков. Митева увери, че чете съобщенията, които граждани й изпращат и има отношение към проблемите. В отговор на въпрос на Разград24/7 коментира, че не познава четиримата депутати от Разградски регион, сети се само за името на Гюнай Хюсмен от ГЕРБ, но прие охотно идеята да ги събере и да обсъдят заедно актуални за региона теми и да работят заедно за решаването им. Ще идвам по-често тук, винаги ще се отзовават – увери тя.

Пред представители на местните медии в офиса на ИТН в Разград – на ул. „Грънчарска“5 – Ива Митева коментира и политически теми от национално значение. По думите й сред най-скорошните задачи пред депутатите е приемането на актуализацията на бюджета, започване на процедурата за избор на управител на БНБ и за запълване на квота в Конституционния съд. Коментира и темата за актуализация на пенсиите, което определи също като неотложно решение на депутатите, но допълни, че вариантът, внесен от БСП, не е приемлив.

В отговор на въпрос за третия мандат, който Президентът трябва да връчи през тази седмица, Митева заяви, че с оглед позицията на Демократична България по отношение на БСП вероятността за формиране на кабинет и постигане на компромиси между политическите сили би била по-голяма, ако най-малката политическа сила получи мандата. Без да изразява категорично мнение срещу нови избори, допълни, че е проучвала избирателната активност през годините и е установила, че тя е по-висока, когато изборите са след цял мандат, а не предсрочни, като очаква при евентуални трети парламентарни избори активността да е още по-ниска от през юли.

Митева се обяви и за обновяване на политическия елит, като според нея все повече млади хора трябва да влизат в политиката вместо депутатите с 5-6 мандата. В отговор на въпрос тя коментира и служебния кабинет, като изрази одобрението си към премиера Стефан Янев като човек с качества за този пост. „Харесвам Бойко Рашков, който изпълни със съдържание своя пост“ – каза още Митева. Изказа се позитивно и за правосъдния министър Янаки Стоилов и вицепремиера Атанас Пеканов. Кирил Петков и Асен Василев имат тежки сектори, направиха се добри неща, но се направиха и грешки – заяви председателят на парламента. Положителна бе и оценката й за дейността на държавния глава. „Президентът Румен Радев успя да пробуди българския народ“ – каза тя.

Митева прогнозира, че до 15 септември ще е ясна датата за президентските избори, като най-ранната от тях – 24 октомври – вече е пропусната. Най-късната е 21 ноември. В сряда Митева е поканила представители на ЦИК на председателски съвет в народното събрание, за да се обсъдят възможностите за евентуално провеждане на избори 2 в 1.

Митева изрази удовлетворение, че миналата седмица са сформирани парламентарните комисии и те вече работят по разглеждане на проектите за закони, вече внесени в Народното събрание. Категорично се обяви против популизма и апелира парламентарно представените партии да не прилагат този метод при обсъждане на важните за страната закони, които предстои да се приемат в Народното събрание.

 

 

2 Replies to “Ива Митева: Ако се кандидатирам отново за депутат, Разград ще е единият ми регион и няма да го дам”

  1. Единственно съжалявам че Ива Митева не е кандидат от Варна, израстна за дни и се преврна във велик политик и общественник. Браво на такава българка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *