Златният Пегас и златното съкровище днес и утре ви очакват в музея

Златният пегас и най-голямото златно монетно съкровище от периода на Късната античност в България могат да бъдат разгледани днес и утре от 9,00 до 18,00 ч. в постоянната археологическа експозиция на Регионалния исторически музей в Разград.Това съобщават от пресцентъра на културната институция.

Двете уникални подвижни културно-исторически ценности са част от празничната програма за честването на 135-годишнината на музейното дело в Разград и 100 години от основаването на Разградското археологическо дружество, организирани от РИМ – Разград. Само за няколко часа, за да ги видят и се снимат за спомен с тях, дойдоха стотици деца от различни разградски училища, много разградчани и гости на града.

Денят започна с поднасяне на венци и цветя пред надгробната плоча на акад. Анание Явашов до параклиса „Св. Георги“ в стария гробищен парк. Своята почит към основателя на Разградското археологическо дружество изразиха зам.-кметът на Разград Добрин Добрев и председателят на ОбС Стоян Ненчев, областният и зам.-областният управител Драгомир Златев и Найден Късов, представители на културни институции, граждани.

Част от програмата за честванията на бележитите годишнини е Националната научна конференция „100 години археологическо дружество – Разград”.

„Разградският музей е един от най-старите културни институти в България. Негов създател е акад. Анание Явашов. През далечната 1887 г. той провежда първите археологически проучвания в местността Хисарлъка. На него дължим Абритус. А през 1922 г. той създава и Разградското археологическо дружество, чиито приемник днес е Регионалният исторически музей.

През всичките изминали десетилетия в музея работят едни от най-добрите специалисти в областта на музеологията, историята, археологията, етнологията. Те утвърждават и надграждат нашия музей, за да придобие той своя модерен и съвременен облик. Днес ние продължаваме тяхната традиция, за да предадем на следващите поколения богатото културно и духовно наследство на тези древни земи. Важен приоритет за нас е съвместната работа на музея с академичните центрове и общности, както и с местната власт“, каза в приветствието си при откриването на конференцията директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

Зам.-кметът Добрин Добрев поздрави от името на ръководството на Община Разград музейните специалисти с двете бележити годишнини. „Фактите са категорични, че само няколко години след Освобождението тук е имало организирано музейно дело. И нещо забележително – тези ентусиазирани хора още тогава са съзнавали, че жителите и гостите на Разград ходят върху история – многовековна, мултикултурна.

Радвам се, че с дискусиите по време на конференцията и научните доклади в нея ще се популяризира историческото наследство на нашия край. Вашият труд и принос за това са ни много нужни в трудните напоследък времена“, каза в приветствието си Добрин Добрев.

Своя поздрав поднесе и областният управител. „Поклон пред всички вас – музейните специалисти, за полаганите усилия да съхраним историята и да я предадем на наследниците ни. Защото народ, който не познава история си и не се грижи за нея, е народ без бъдеще”, заяви Драгомир Златев.

Гости на празника в музея днес бяха още: членовете на Музейния съвет към РИМ – Разград; Теменуга Газдова – управител на „Биовет – клон Разград“; доц. д-р Златомира Герджикова от Института по балканистика с Център тракология към БАН; директорът на РИМ – Търговище Магдалена Жечева; зам.-директорът на РИМ – Русе Ренета Рошкева; директорът на Исторически музей – Исперих Емилия Германова; директорът на Исторически музей – Попово Владимир Иванов.

Поздравителни адреси изпратиха и поднесоха: проф. Велислав Минеков – министър на културата; проф. д-р Георги Колев – ректор на ШУ„Еп. Констинтин Преславски“;

Борис Хаджийски – председател на УС на Сдружението „Българските музеи“; Христо Попово – директор на НАИМ – София; Магдалена Южечева – директор от РИМ – Търговище; Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна ; проф. д-р Николай Ненов – директор на РИМ – Русе; Валентин Дебочички – директор на РИМ – Кюстендил; проф. д-р Светла Димитрова – директор на РЕМО „Етър“; д-р Александър Горчев – директор на Археологически музей – Велики Преслав.

Над 35 доклада в три сесии ще изнесат на научната конференция представители на Българска академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски “, Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Тракийския университет, музеите в Разград, Добрич, Варна, Силистра, Велико Търново, Стара Загора, Исперих, Попово, Омуртаг, Нова Загора и др. Модератори са проф. д-р Стела Дончева от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, проф. д-р Росица Ангелова от РИМ – Разград и проф. д-р Георги Атанасов от РИМ – Силистра.

Още снимки от празничните събития вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *