Заместник-министърът на земеделието Георги Събев откри 6-ия Фестивал на малината в Лозница

„Нямаше нужда да видя табелата на Лозница, за да разбера, пътувайки насам, че съм стигнал до столицата на малинопроизводството”. Това заяви пред участниците в 6-тото издание на Националното специализирано изложение за ягодоплодните и Традиционен Фестивал на малината в Лозница заместник-министърът на земеделието Георги Събев на откриването на събитието, което събира производители и представители на фирми, които създават продукти за развитие на тази земеделска дейност, а и се превръща в празник за жителите и гостите на Лозница.

Заместник-министър Георги Събев пожела успешна реализация на българския чуждестранния пазар на продукцията на малинопроизводителите и ги увери, че Министерството на земеделието, храните и горите ще продължава да търси начини и политики, които да работят в техен интерес.

Преди да открие официално Фестивала на малината заместник-министъра разгледа изложението, дегустира различните сортове малини, разговаря с производителите за спецификите на дейността им, видя и иновативните машини и продукти, които фирми предлагат за подобряване на добивите от малиновите полета.

След официалния старт на Фестивала заместник-министъра участва и в среща-дискусия с малинопроизводители, които остро поставиха въпроса за възстановяването на напоителните системи, което очакваха да се случи през Плана за възстановяване, но отпадна от последния вариант на този документ. Зам.-министърът обясни, че този тип разход е отхвърлен от Европейската комисия при разглеждане на проекта за План за възстановяване и реконструкцията на напоителните съоръжения може да се случи с евросредства по други програми. Тема на дискусията бяха и възможностите пред малинопроизводителите за кандидатстват по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони. Оказа се обаче, че тя не важи за малинокомбайни, което най-много интересуваше производителите.

Сред официалните лица при откриването на Фестивала на малината на трибуната на централния площад бяха и директорът на Областната дирекция на ДФ”Земеделие”-Разград Айдън Велиев, Надежда Борисова от дирекция „Стопански дейности, инвестиции и хидромелиорации”, както и кметът на Община Лозница Севгин Шукри и председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков.

Петков коментира, че големите жеги, в които се провежда събитието за поредното доказателство, че природата е най-влиятелният фактор в земеделието и има необходимост от сериозни мерки по отношение на глобалните климатични проблеми. Именно това е причината Асоциацията да инвестира в наука, знания и ноу хау, за да минимизира влиянието на климатичните проблеми, и да покаже днес и утре на Фестивала   иновативни технологии за напояване и дигитално управление на торенето, защита от природни явления градушки и слани, прибиране на продукция с модерна техника на демонстрации на полето.

Приветствие към малинарите отправи и кметът на Лозница Севгин Шукри. Той ги нарече сериозен сектор, променил облика на община Лозница през последното десетилетие и дал поминък на мнозина жители на общината. „Жега е, но това са условията, в които работят нашите земеделци, никой не може да спре трудещ се с ръцете си да види реализацията на продукцията си” – каза още Севгин Шукри.

Фестивалът на малината в Лозница продължава два дни – днес и утре. По програма в следобедните часове има презентации на фирми, които произвеждат органични торове, средства за защита и други етапи в отглеждането на ягодоплодни.

В 19,00 ч. започва фолклорната програма от състави от община Лозница. Програмата на Фестивала предвижда и фермерски пазар за био продукти и мед, както и награждаване на най-добрите производители в категориите „най-добър щанд”, най-едри, най-вкусни и най-атрактивни плодове и продукти от тях.

В събота гостите на Фестивала ще имат възможност да разгледат демонстрационните полета от ягодоплодни в Лознишко, ще има и състезание за най-успешен берач на малини, както и различни демонстрации на иновативни елементи от отглеждането на малини, сред които и на оръдия срещу образуване на градушки.

Фестивалът се организира от Българската асоциация на малинопризводителите и ягодоплодните, Община Лозница, Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ”Земеделие”. Спонсори на събитието са „Рио агро” и Хладилна база-Лозница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *