Дефибрилатори на пазара и в общината

Община Разград се присъединява към общините в страната, които с амбиция за подобряване на възможностите за опазване на здравето на гражданите, закупиха автоматични външни дефибрилатори, които могат да дадат шанс за възстановяване на сърдечен ритъм на пострадали хора, докато пристигне квалифицирана медицинска помощ. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

На този етап са закупени два дефибрилатора. Те пристигнаха днес, на Световния ден на сърцето, и първи с начина им на функциониране се запознаха заместник-кметът Мирослав Грънчаров, по чиято инициатива бяха закупени, и главните експерти в отдел „Социални услуги и здравеопазване“ Йълдъз Шеремед и Катя Дянкова. Дефибрилаторите са италианско производство, освен инструкции в подробни нарисувани схеми как се използват, има и звукова сигнализация с указания на български език за поредността на действията, които трябва да се извършат.

Предстои и медицинско лице – д-р Деян Коларов – да извърши следващата седмица подробен инструктаж на служителите, които ще използват апаратурата.

Предвижда се дефибрилаторите да бъдат поставени на партерния етаж на Община Разград и на територията на ОП“Общински пазари“.

Малките куфарчета, в които е поставена апаратурата, ще стоят по-големи шкафчета на видно място на двете посещаеми места. Всеки комплект има резервни батерии и електроди.

До момента в Разград имаше няколко външни дефибрилатора по частна инициатива – на стадион „Хювефарма Арена“ по инициатива на ПФК“Лудогорец 1945“, а по инициатива на д-р Никола Досев и д-р Димитрина Петрова – във ветеринарната клиника „Фарма Тийм“, ППМГ“Акад. Н. Обрешков“ и ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“.

Подобни апарати през последните години се поставят на всички публични места в множество държави. Целта е да може максимално бързо да се окаже първа помощ на хора, изпаднали в спешно състояние – като сърдечен арест, когато шансът за оцеляване намалява с 10-12% с всяка минута.

 

 1,645 total views,  4 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *