Бившият кмет Валентин Василев спечели делото срещу полицая: обезщетението за „боклук долен” и „кирливия задник” е 3000 лв.

Бившият кмет на Разград д-р Валентин Василев, който е настоящ областен лидер на ГЕРБ и заместник-директор на Държавното северноцентрално предприятие-Габрово, спечели делото, заведено от нещо срещу полицая Павлин Павлов заради публикация във Фейсбук. Победата обаче частична, тъй като Районен съд-Разград е обявил за основателен иск в размери 3000 лева вместо исканите 10 000 лева, а освен това Василев трябва да плати съдебни разноски в размер на 1180 лева, докато делът на съдебните разноски за Павлов е 270 лева.

Съдебното решение е публикувано на сайта на съда в петък, 14 февруари(можете да го прочетете ТУК), крайният срок за произнасяне бе 17 февруари. Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Окръжен съд-Разград. В доста подробното си решение съдът се позовава както на Закона за задълженията и договорите, по който се води процесът, така и на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за правата на човека, на решения на Европейския съд за правата на човека, на решения на български съдилища.

Припомняме, че гражданският иск на бившия кмет бе в  четири части, касаеше публикация във Фейсбук профила на полицая от Участък-Завет през ноември 2018 г., след като дъщеря му и нейна връстничка посетили кмета в кабинета му, поискали финансиране за участия на Детска танцова формация „Хорце”, но не получи и си тръгнали разочаровани.  Искът е частично уважен в две от частите си, а другите две са отхвърлени.

Изразите „боклук долен” и „боклуци като теб”, както и „кирливия задник” са обидни – признава съдът. Магистратите обаче до голяма степен приемат тезата на защитата на Павлов, че „границите на допустимата критика по отношение на публични личности са по-широки, отколкото за частните лица, стига тази критика да е отправена именно в това им качество.», както и «че политикът трябва да проявява по-висока степен на толерантност». «Обидните думи в публикацията и узнаването им от ищеца са му причинили психически дискомфорт – чувствал се унизен, обиден и огорчен, неудобно му било от семейството и около месец коментирал това с хората, с които имал най-близък контакт в работата.. По делото обаче не бе установено това да му е създало затруднения и неудобство  в общуването с близки, приятели, колеги, родители, лица, имащи достъп до социалната мрежа «Фейсбук» в Интернет, както и сред потенциалните избиратели, както е посочено в исковата молба.» – смята още съдът. По тази причина уважава наполовина двата иска от по 3000 лв. – т.е. по 1500 лева за всяка от репликите.

Като неоснователни приема съдът другите два иска. «По отношение на третия от исковете, съдът намира, че написаното в публикацията, че кметът е проявил безгрижие е оценъчно съждение, поради което не подлежи на проверка за вярност, тъй като такива съждения съставляват коментар на фактите, а не възпроизвеждане на обстоятелства от обективната действителност.    В случая не е записано, че е проявено безгрижие към децата на Разград, а е дадена оценка на начина, по който «тея» деца са възприели срещата с ищеца. Изводът, че става дума само за децата от ДТШ «Хорце» следва и от продължението на това изречение «ние, родителите на тея прекрасни деца ще продължаваме да правим всичко възможно за тях!», а именно да заплащат турнетата, както беше установено по делото. Действително, по делото бяха представени доказателства за редица инициативи на Община Разград, подкрепа на отделни деца и детски състави чрез общинския бюджет, участие на ищеца в различни мероприятия и направени от него лични дарения в полза на деца. В случая обаче се визира конкретната случка и най-вече начина, по който децата са възприели тази среща. Тъй като ищецът е бил по това време кмет на Община Разград, същият е следвало да отчита, че дори и да се отзове на 99% от исканията, за останалия 1% той ще е проявил «безгрижие», тъй като тези деца един път са дошли при него и не са получили нужното внимание по начина, по който са си представяли това.

Четвъртата част на иска бе за 2000 лева и касаеше обезщетение за разгласяване на неистински твърдения за ищеца, като се твърди, че същият е станал причина «за да гледаме децата, роднините и приятелите си по Skype“. „Последният израз е твърдение за обезлюдяването на Разград, а оценката на ответника е, така, както е написана в публикацията е, че вината за това е на такива като ищеца и над него / „като теб и над теб“/. Въпреки че по делото бяха представени доказателства за обезлюдяването към 2011 г., общоизвестен факт е, че тази тенденция не е престаналата и към настоящия момент младите хора след завършването на средното образование масово заминават към големите градове и в чужбина и изключително малка част от тях се връщат. За този процес има и обективни фактори, но  обяснимо е хората и конкретно  ответникът да считат отговорни за това  управляващите, както на града, така и на по-високите нива и именно това е посочил  той в публикацията.

Тъй като от една страна е посочен обективен факт – необходимостта част от хората да гледат децата, роднините и приятелите си но Skype, а от друга страна – оценка на автора, че това се дължи на хора като ответника и над него, визирайки поста, който заема в системата на местното самоуправление, съдът счита, че публикуването  на тези изрази не е противоправно, поради което не е необходимо да се изследва дали деянието е виновно и дали от него са произлезли вреди.” – счита съдът.

С оглед намаляването на иска до под една трета от него, съдебното решение е в по-голяма степен в полза на полицая, който за публикацията получи и дисциплинарно наказание в полицията. Магистратите разпределят и съдебните разноски по делото в негова полза. Павлов трябва да плати на Василев 270 лева за разноски съизмеримо с уважената част на иска, а Василев трябва да заплати на Павлов – 1180 лв. за направените по делото разноски.

Така на практика по сметката на бившия кмет ще постъпят 2090 лв. Остава да видим дали, ако делото влезе в сила на тази инстанция, тези пари ще бъдат дарени за различни цели, включително за дейността на ДТШ”Хорце”, както адвокатът на Василев обяви по време на делото.

Прочие от съдебното решение става ясно, че през последните четири години „Хорце” са имали девет турнета и на осем от тях разходите за децата са поети от техните родители, като сумите са от 150 лв. до 600 лв. Единствено за пътуването до гр.Витенберге за периода 24.08.2018 разходите са поети от домакините, има и показания, че самолетните билети за това пътуване на двамата ръководители на състава са поети от Община Разград, те са в размер 514,06 лв.

Тъй като бившият кмет не се появи в съда публикуваме единствената обща снимка на ищеца и ответника по това дело. Тя е от 24 май 2016 г., когато студентът във Филиал-Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев” Павлин Павлов получава от тогавашния кмет д-р Валентин Василев приз за „Отличник на випуска”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *