Започва строежът на социални жилища в “Орел”

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев и Областният управител Гюнай Хюсмен направиха първата копка по проект „Изграждане на социални жилища за настаняване на малцинствени и социално слаби групи в кв. „Орел“, отговарящи на съвременните хигиенни изисквания“. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

„Днес е празник на община Разград, тъй като освен че се облагородява пространството, с реализацията на този проект се осигурява достоен живот на 48 семейства от малцинствени и социално слаби групи, което ще допринесе и за тяхната интеграция“ – заяви пред присъстващите заместник-кметът Добрин Добрев. Той пожела спорна работа на строителите и апелира предвидените по договора дейности да се извършат така, че да няма рекламационно производство.

Г-н Добрев спази още една от традициите на церемонията „Първа копка“, като счупи бутилка шампанско в кофата на багера, който ще работи на обекта. Заместник-кметът Полина Иванова пък плисна менче с вода пред строителите, за да върви работата успешно.

Областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че реализирането на проекта ще допринесе за изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Разград и за осигуряване на възможности за Община Разград за провеждане на ефективна социална политика, фокусирана към необлагодетелстваните групи, които не могат да си осигурят собствен дом или жилище под наем, осигурявайки им подслон и нормални условия за живот.

Проектът „Изграждане на социални жилища за настаняване на малцинствени и социално слаби групи в кв. „Орел“, отговарящи на съвременните хигиенни изисквания“ се изпълнява по приоритет „Социална инфраструктура“ по ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, в рамките на Инвестиционната програма на Община Разград. Бюджетът на проекта е в размер на 2 421 999,99 лв. (които са 100% безвъзмездна финансова помощ) и които ще бъдат инвестирани в изграждането на четири жилищни сгради, които ще бъдат оборудвани и обзаведени за осигурявани на нормални условия на живот. Продължителността на проекта е 30 месеца и неговото реализиране е в периода 02.08.2018 г. – 05.04.2021 г.

Строителните дейности се изпълняват от „КМК Билд“ ЕООД, гр. Айтос. Общата стойност на сключения договор с тях е 1 695 000 лв. без ДДС, сума, която включва проектирането на сградите и изготвянето на инвестиционния проект, изпълнението на строителните дейности и упражняването на авторски надзор. Фирмата ще изгради четири многофамилни сгради, триетажни, с еднаква застроена площ, които ще бъдат разположени в имота терасирано. Всяка сграда ще разполага с по 12 жилища, като на всеки етаж типовете апартаменти ще са: жилище за двама човека, жилище за трима човека, жилище за четирима човека и жилище за четирима +1 човека. Общо за четирите сгради броят на социалните жилища е 48. Предвидено е в имота да бъдат обособени паркоместа, да бъде изградена детска площадка и място за отдих. Строежът се извършва в източната част на жк „Орел“, на ул. „Ивайло“№11.

По отношение качеството на строителния процес, количествата на влаганите материали, изпълнението в съответствие с одобрените проекти ще следи „Дема“ ЕООД, гр. Варна, които ще упражняват строителния надзор на обекта.

На официалната церемония присъстваха още: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметът Мирослав Грънчаров, заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, ръководителят на проекта арх. Илин Солаков, представители на социални услуги, граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *