21 ноември – 27 ноември 2022 г

Ще започнем с най-добрата новина, която имахме удоволствието с подсказване от приятел да отразим тази седмица.

Осмокласници от исперихската гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух” за часове събраха пари да платят осигуровките и лекарствата на болния баща на свой съученик и с този жест разтопиха сърцата на много хора.

Според статистиката на Фейсбук тази статия достигна до близо 44 000 човека.

И само една от дописките за катастрофи през седмицата я надскочи с 1000 човека.

Което ни показва, че не само има добри хора по нашите земи, добри като осмокласници от Исперих, а и има хора, на които им се четат, слушат и гледат добри новини.

От този спектър бе и информацията за посрещането на 17-годишния Мартин Христов, който се прибра в Разград между няколко лечебни процедури и негови приятели и връстници го посрещнаха с радост.

Научихме през седмицата, че и други хора с добри сърца са създали общност в Разград – регистрираната тук фондация „За нашето бъдеще” помага на родители на деца, родени с акушерска пареза.

Макар и млада на възраст, фондацията организира събития с национално участие и привлича общественото внимание към проблемите на семействата с деца с акушерска пареза.

По Коледа всички, без чичковците Скруч, рязко ставаме добри и вече описаните каузи са възможности за проява на вашата доброта.

Както и да закупите коледни украшения от ветеринарна клиника „Вива вет” – за каузи, свързани с грижата за бездомните животни.

А чичковците и лелките Скруч ще се навъртат около градската коледна елха, за да й намират кусури.

Най-вече, че е елха, а не е нещо пластмасово, като 90% от всичко в живота ни.

А това, че дървото и без това щеше да бъде отсечено, защото застрашава безопасността на обществена сграда, няма значение.

Така поне за месец коледното дърво ще радва децата и възрастните, за които не всичко е черно-бяло, а животът е пъстър и светъл.

И пак с дървета е свързана интересна прокурорска проверка, която стартира през тази седмица.

Внезапно след като преди това събра при полуотворени за медиите врати, разбирай отворени за една медия, шефове на различни институции прокуратурата започна разследване на проект за докладна записка, който всъщност бе и отложен за следваща сесия на Общинския съвет.

Тоест престъпление още няма, но прокурорски шум за евентуална продажба на терен на „Пчелина” е налице.

После взе да си проличава, че тия събирания при окръжните прокурори са каскетско разпореждане, а вероятно и проверките са част от интифата, целяща да покаже колко е активно държавното обвинение по света и у нас, което за 12 години само една кметица осъди – уж за рушвети в неземни размери, пък живееща в столична панелка.

Прочие в бързината на нашенската проверка са объркали мерните единици и са увеличили с три нули площта на имота, за който иде реч.

Ама така още по-тежко звучи проверката, дума да няма.

Като сме почнали по ред на номерата да минем към съда.

Осъдили  условно шофьорка за катастрофа със смърт на пешеходна пътека.

Пешеходката минавала на червено, обаче шофьорката освен, че цял живот ще носи греха за отнет човешки живот,  ще си носи и условната присъда.

Ами те същите присъди получат и пияни и дрогирани, и качили се с колите си на тротоари.

Къде точно е тук справедливостта: и да спазваш, и да не спазваш Закона за движение, все условна присъда?

Ами сигурно има справедливост при юристите, след като бившият областен управител на Разград Деян Димитров бе избран за „Млад юрист на 2022 г.”.

Явно убедителна победа над конкуренти, известни с прозвището Мис Крокодил и то след като през 7 от отминалите 11 месеца от годината Димитров не работеше като юрист, а бе областен управител, което не изисква юридически ценз.

Също така сме приятно изненадани от юридическата дефиниция за „младост”, чиято горна граница е явно около 41 години.

Няма предели във възрастта за шампионските титли на един разградски шампион.

Седемкратният шампион по борба за ветерани Ремзи Реджеб получи поредно признание – парична премия от Община Разград за високи спортни постижения.

Хубавото е, че през тази година това е третият разградски спортист с подобен приз.

Международни отличия извоюваха и двама млади спортисти – лекоатлетът Лъчезар Вълчев и състезателката по борба Фатме Шабан.

И на финала оставихме една новина от Лозница, която се очертава да е първото населено място на планетата, в което улица ще носи името „Трабант”.

А може да е и първото населено място, улица в което носи името на автомобилна марка, понеже за ул. „Мерцедес” или „БМВ” не сме чували.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *