26 юли – 1 август 2021 г.

Разград

Коя ли да е добрата новина тази седмица – националната или регионалната?

Да пробваме с регионалната – от втори опит местните ни парламентаристи премахнаха за селата в община Разград таксата за детска градина за децата от подготвителните групи – трета и четвърта – и я намалиха с 40% за градските градини.

Не мина без популизъм, разбира се, така беше и първия път, когато съветниците се събраха насред кампанията за парламентарните избори и използваха безплатната трибуна на местния парламент, за да привличат избиратели, не особено успешно, както стана ясно на 11 юли.

Сега проблем се оказа не регламентирането на такса „лято”, понеже то е част от същото решение, а начинът на изчисляването й, който пък е регламентиран с други нормативни актове и контролиращите институции само чакат те да не бъдат спазени.

Прочие на тая сесия, на която вече нямаше толкова политическа риторика, минаха още 3 докладни, отхвърлени на юнската, ерго – извънредните избори не влияят много добре на работата на нашенския местен парламент.

И на тази сесия обаче доста пъти се чу изключително порочното според нас „не участвам в гласуването”.

Ами така доста е вероятно и избирателите ви да не участват в гласуването за вас през есента на 2023 г., не е толкова далеч и хората не се толкова късопаметни, да знаете.

И националната добра новина – освен в парламента може да се окаже, че Лудогорието ще има лоби и в редовното правителство, защото кандидатът на ИТН Пламен Николов е прекарал детството си в Лозница, завършил е там и основното си образование и негови съученици побързаха да се похвалят.

Е, Шумен по-силно се похвалиха, ама то се знае – откъдето е жената, оттам е родата.

Пък и то по-добре за него, че жълтите медии веднага ще му припишат за кум или сват някоя „Агнешка главичка”.

Важното е да е добър управник на държавата, пък ако е благосклонен към Лудогорието, берекет версин, както се казва на един майчин език.

Като сме тръгнали по възходяща географска линия, да обиколим Балканите.

А защо ли да ги обикаляме, като те сами идват, емен-емен сме в центъра на полуострова.

Миналата седмица за Панаира на киселото мляко се събраха фолклорни състави от общо 6 балкански държави, а пък през тази – малки футболистчета пак от Балканите пристигнаха за турнира на „Лудогорец”.

По фолклор не отстъпихме, ама за футбола има още хляб да ядем – „Цървена звезда” си тръгнаха с купата, все пак школа с традиции, една от двете на Балканите, която има и Купа на европейски шампион, верно, на дядовците на малките звездаши, ама тя кръвта вода не става.

Продължаваме с футбола на Балканите, ама при батковците.

„Лудогорец” отстрани словенската „Мура”, но се натресе на друг балкански отбор – най-титулуваният гръцки тим „Олимпиакос”.

Сложна задача, ама със схрускването на вафлите си осигурихме евромачове в Разград до Коледа – ако не е Шампионска лига, ще е Лига „Европа”, и тя ако не е – ще е Лигата на конференциите, все се трупа коефициент и престиж, а и Европа чува за Разград.

И брейкърите от цяла България чуха за Разград, покрай амбициите на Иван Стоянов да превърне града в столица на брейка за Североизточна България.

Дъждът опита да попречи на състезателите от първия национален турнир по брейк в Разград в събота, обаче те не се уплашиха, ама хич и си финализираха състезанието в театралната зала.

Беше много атрактивно, участваха от 6 до 40-годишни брейкъри, не ги пропускайте догодина, струва си.

Интересно беше и в Лозница в петък и събота, ех, тази Лозница, по-често види се ще й обръщаме внимание вече.

Та там отново се събраха малинарите на Фестивала на малината.

Министър не дойде, но негов заместник откри събитието, а производителите – прочие предимно млади и интелигентно изглеждащи и звучащи хора – поставиха ребром въпроса с напоителните системи, за които, разбра се, от години ги залъгват, а наяве – нищо.

Е, то служебният зам.-министър няма да го реши тоз въпрос, вероятно има още един петък работа, та ще трябва да се покани и бъдещият премиер, ако стане настоящ, което с оглед политическата обстановка не е сигурно.

Не знаем защо още букмейкърите не са сетили да пуснат такъв залог, виж, ако беше Божков, вече щеше да събира залози кой, кога и дали ще има редовен премиер.

Обаче видяхме тази седмица изпълнено обещание от политик – 10 000 шаранчета и амурчета вече плуват в двата язовира на „Пчелина”.

Обеща ги общинският съветник Джипо Джипов през април, като продължение на доброволческа акция за почистване на велоалеята към „Пчелина”.

Сега остава рибарите да ги почакат да попораснат, че да могат да се хвалят със сериозен улов после.

През седмицата държавата си взе още дялове от разградската болница и вече са почти 90% – точно 88,56%.

Сигурно това е най-държавната от държавните болници, на седемте лудогорски общини се полагат някакви символични дялове, сигурно колкото струват 3 болнични легла и 2 катетъра.

Това за тези, които като стане въпрос за болницата, и имат претенции към общината, ами с дял от 4,36% какво точно влияние върху решенията – управленски, кадрови, по отношение на качеството на медицинското обслужване – може да окаже местната власт?

Точно никакви и то ясно, че няма да се научим, ама ако наистина искаме да станем някога гражданско общество, е време не само да имаме претенции, то е задължително да имаме претенции даже, ама трябва знаем кои от тях към кого да насочваме и да отстояваме.

И много важно накрая, а и тревожно – завърнаха се телефонните измамници, усъвършенствали сценария, но все така насочен към възрастните хора – само през тази седмица в Разград са регистрирани две телефонни измами и една останала на фаза опит, защото бдителна приятелка на потенциалната жертва я спряла навреме.

Та посъветвайте възрастните си роднини да са внимателни, дори не толкова заради парите, които ще изгубят, а заради психологическата травма, която ще изживеят, когато разберат, че са били измамени.

 

 

 2,668 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *