2 ноември – 8 ноември 2020 г.

Разград

На табло с некролози започна да прилича сайтът ни.

Миналата седмица започнахме с първата жертва на COVID-19 в образованието, през тази се налага да отдадем почит и на първия медик, изгубил битката.

В деня, в който здравното министерство кандиса, че джипитата са на първа линия и също заслужават по 1000 лева допълнително заплащане, в Разград почина общопрактикуващ лекар.

Д-р Антон Михайлов е бил толкова отдаден на професията и пациентите си, че дори не открихме негова снимка нито в социалните мрежи, нито в гугъл.

Поклон пред паметта му и дано няма следващи позитивни медици!

А нали уж за това се подготвяхме от март насам – здравеопазването да се справи с увеличаващите се болни?

Е, увеличиха се, а мъдрите щабове още не са се намъдрували как и къде ще ги лекуват.

Разградската болница вече превърна половината си отделения в COVID-19, та сега хем болните от други заболявания могат волно да тръгнат по врачки и знахарки, хем в новите отделения неизвестно кой, щото май имахме два броя инфекционисти, ще лекува вече заразените 40 медицински кадри от същата тая болница и още около толкова други пациенти.

Изобщо настъпва такова лечение, че само си викаш «Дано не ми се налага».

А в същото време едно от малкото останали да шават отделения влезе в полицейския бюлетин, оттам и в сутрешните блокове.

Недоволен бъдещ баща от Дянково халосал с чанта шефа на АГ-отделението, защото отказал на погледне на видеозон наследника му.

Снимка от видеозон така и не видял, обаче ареста посетил.

Срещу мъжа е образувано бързо производство, обаче и срещу самата болница и пак свързано със същото отделение, е образувана проверка от «Медицински  одит», тъй като от COVID-19  е починала 21-годишна родилка без придружаващи заболявания.

И този случай развихри коментари в социалните мрежи, даже бившият омбудсман и настоящ партиец Мая Манолова се възползва от медийния шум по този повод.

Обаче за болницата още новини има – към нея отново започнаха да се концентрират дарения на апаратура, която очевидно не е осигурена своевременно от мажоритарния собственик – държавата.

Футболистите от «Лудогорец» събраха средства за последно поколение рентген, а заедно с управата на «Биовет» добавиха и CR система за образна диагностика.

Италианската фирма, която изгражда газопровода „Балкански поток”, предостави фургон, който ще е ползва като филтър за разпределение на болните с COVID-19.

Сега остава и някой да регулира последователността от действия, които трябва да се случат, след като излезеш от фургона с диагноза: позитивен.

Примерно, да не се налага да обикаляш града или областта, докато се прибереш под карантина, ако си по-лек случай, а освен това пътьом да минеш и през РЗИ, за да си подпишеш предписанието за карантината.

При тези на този етап наложителни слаломи, на кого му е чудно все още, че броят на болните се увеличава?

Почваме да се чудим дали тази вече доказано коварна болест не унищожава и мозъчни клетки, та толкова много народ не може да осмисли израза „300 болни на 100 000 население”.

Има едно нещо „коефициент”, не се учи в началното образование, ама до края на средното е добре да се усвои, не е много сложно, може да се изучи и дистанционно.

На дистанционно обучение освен гимназиите минаха и три основни училища в областта, а в община Лозница искат това да се случи във всички училища на територията на общината.

Докато получат разрешение от министъра обаче, ще останат по двама-трима ученици в клас, а учителите са още повече кът, както е известно и на неспециалистите в образователната сфера.

Социалните услуги също се активизираха отново заради втората вълна, която чисто цунами се оказва.

В община Разград откриха не един, а четири телефона, на които се приемат заявки за доставка на продукти от първа необходимост на възрастни хора и на такива, поставени под карантина.

Във всички общини продължава и осигуряването на топъл обяд за най-бедените.

Освен за починалите от COVID-19 през тази седмица Разград жали и за две жертви на катастрофи.

Край разклона за село Каменар загина областният лидер на партия „Български социалдемократи” и два пъти кандидат за кмет от тази партия Севдалин Стоянов.

В петък вечерта в Гецово пък почина 12-годишно момче, блъснало се с колелото си в паркиран автомобил.

И с тази война – по пътищата – ни е трудно да се справим, затова – пазете се!

Остана ни и емоционално болната тема – „Лудогорец”.

Такова уважение ни показа Моуриньо – Специалния, като ни сравни с „Байерн” и ПСЖ, пък ние много-много не се показахме в добра светлина.

Ама пък поне гол вкарахме и макар да нямаме точка в трите си мача досега, общо са ни 5 попаденията.

В 3 от групите на Лига Европа водачите нямат по толкова голове, а другият български представител е единственият в турнира без отбелязан гол.

Обаче няма какво да се сравняваме с другите, дето вика Елвис Ману – ние сме „Лудогорец” и винаги играем за трите точки.

Прихванал е от шампионското ДНК де, дано скоро и останалите новодошли влязат в час, че да не губим уважението на Специалния, а и не само неговото.

Имаме си и проблясъци, като с „ЦСКА 1948” примерно, ама това е емен-емен 10 до 20% от силата на предишния и бъдещия „Лудогорец”.

Като деца срещу мъже бяхме до „Тотнъм” – каза и Кешеру.

Да си пожелаем да пораснат поне до тийнейджъри до реванша.

И всички да бъдем здрави!

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *