19 юли – 25 юли 2021 г.

Седмицата беше наситена на празници и по тази причина добрите новини се бутат коя да е първа, избираме тази, която ни липсваше миналата година.

След едно пропуснато издание през тази седмица Разград отново домакинства на Панаира на киселото мляко.

Откъм фолклорни концерти малко по-семпло отколкото сме свикнали, ама пък събрахме сите балканци на една сцена, липсваха гърците, но при тях рестриктивните мерки заради Ковида са по-строги и не дойдоха.

И макар съставите да бяха само от Балканите, пак заради тоя Ковид, нямаше слабо изпълнение като личните ни фаворити са южните ни съседи турците с дервиша и с кръшния танц на двете момчета с нарисувани коремчета.

Откъм разнообразни шатри обаче панаирът изобщо не отстъпваше на предишните издания, даже напротив, пък имаше и сърдити продавачи, за които не стигна място под шатрите, ама и те помрънкаха и сами си изтриха коментарите и обидите.

Имаше почти от пиле мляко, то не бе от боровинки кашкавал, от лавандула пчелен мед, от цветя обеци, даже и татино сокче.

Три дни Разград бе пъстър, шумен и весел, катранът в меда се появи в последната минута – зарята събуди спящите, събуди и пестеливостта у разградчанина, същият, който не пести пиратки и фойерверки в новогодишната нощ и при всеки друг личен повод.

Това да ни е кусурът де, зарята.

Пак да кажем, събрахме на една сцена прегърнати знаменосци на 5 балкански държави, някои от които в политиката имат какво да делят.

Другият голям празник през седмицата бе Курбан байрам.

Може би защото изборите бяха наблизо и не останаха пари за харчове, ама не се чу политици да раздават месо или хранителни пакети.

Единствено мюфтийството закла два бика и раздаде месото на хората в най-бедната община в Лудогорието – Самуил.

Три жени и едно момче ни накараха да се гордеем през тази седмица.

Най-голямото признание получи Николинка Ангелова от Гецово.

Нейната страст да съхранява традициите на капанската шевица и да я вгражда в различни артикули й донесе званието „Живо човешко съкровище”.

Подобни отличия се определят на всеки 2 години, тази година са 5 за цялата страна.

Баба Кунчи е първата носителка на това звание от община Разград и още дори преди официално да го получи през следващата седмица бе поздравена от заместник-кмета Добрин Добрев, който я посети на Панаира, в който тя участва с уникалните си творения.

Верно, че се отказа от нас, като избра да е депутат от София, ама все пак Ива Митева си е от Разград, а през тази седмица бе избрана за втори път за Председател на Народното събрание.

Нашата Ива Митева е вторият български политик след 1989 г., който е избран за втори мандат на този пост, колкото и кратък да бе предишният мандат, вече е част от историята.

Третата жена, която ни впечатли тази седмица, още има възможност да ни впечатлява и искрено й пожелаваме  успех.

Яна Николова е след 23-мата нови български кандидати за европрокурори.

Ще си е за гордост, ако се случи – разградчанка до Лаура Кьовеши, а пък колко работа я чака след разкритията на служебния кабинет, хич не ни се мисли.

Момчето, което ни накара да се гордеем, е на 14 години и е достоен ученик на треньора си Мирослав Минчев.

Георги Радославов е златен медалист от държавно първенство в дисциплината 5 км. скрач.

И той, и школата на треньора му сме убедени, че ще ни зарадват с още успехи.

Направо отсега да му пожелаем да участва в Олимпиада, което за съжаление не се случи на Мирослав Минчев.

Леко завиждаме на съседно Търговище днес, че спечели първия медал за България от настоящата Олимпиада, но и по комшийски се гордеем заедно с търговищенци.

Ние ще чакаме медали от Кубрат на тая олимпиада.

Родната на Лили Иванова община има две представителки на най-големия световен форум.

Тенисистката на маса Полина Трифонова от Кубрат вече започна участието си и записа две победи, предстои Тайбе Юсеин да се включи в турнира по борба за жени.

Ама в Кубрат и неща не за гордеене стават.

Опитват се да ловят риба в мътна вода ли, що ли.

Цялата държава гърми как са се получавали поръчките за пътища, те се кахърят за един участък и организират протести, които уж не били станали със затваряне на шосета, а после в полицейския бюлетин се оказва, че има арестуван жител на Бисерци, който с колата си препречил пътя.

Един въпрос ни гложди, дали подкрепящите хорските проблеми кмет и председател на Общински съвет, които уж били на протеста като граждани, не като управници, са били в отпуск в този ден.

Съмнително ни е.

И що ли го нямаше депутатът, който се снима до валяците на пътя Разград – Кубрат, без да е много сигурно какъв му е приносът за онзи ремонт.

Сигурно ще се появи и след следващите валяци, за да обере овациите за първата политическа сила в Лудогорието.

Мислехме още да пишем, ама пак надхвърлихме стандарта от 24 изречения, пък и мачът почва, затова слагаме точка.

 2,567 total views,  4 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *