10 май – 16 май 2021 г.

Разград

Добрата новина на седмицата е възраждането на разградския баскетбол.

12-годишните вълчета в събота се класираха за държавните финали в своята възрастова група, тоест са сред 12-те най-добри тимове в страната.

За клуб, който съществува от по-малко от 3 години, това е не само успех, а огромен успех и идва да покаже две неща.

Първото е, че Разград е град със спортни традиции, в случая баскетболни, и малко ни трябва да се запалим по добра инициатива.

Второто – не винаги става с много пари, ама все пак трябват.

„Вълци”-те се издържат от спонсори, най-вече „Лудогорско пиле” и тренират здраво в която училищна зала е свободна в града.

Хвала на треньорите им и на родителите, че насърчават децата си да се занимават с това красиво и, както всеки друг спорт, полезно за здравето занимание.

Хубавото време изкара по улиците и колоездачите, срещнахме 200 от тях в понеделник из града да разглеждат обектите по европроекти, част от „Дните на Европа в Разград”, организирани от Областния информационен център и Община Разград.

Четирима от колоездачите се сдобиха и с нови велосипеди.

Невиждано много бяха и участниците в конкурса за рисунка на асфалт – над 100 – та чак квадратчетата на асфалта не стигнаха и организаторите ги дорисуваха.

Слънца, дъги и знамена рисуваха децата, а на една от рисунките на европейското знаме имаше и предпазна маска.

Освен колоездачната колона може през тази седмица да сте срещнали и 73-годишен шофьор да кара без книжка бракуван „Голф”.

Ама все пак дано не сте го срещнали.

Дано не сте били и в района на автогарата, когато в петък вечерта сградата е проверявана по сигнал за бомба.

Оказал се фалшив, а авторът му не за пръв път се „шегувал” по този начин.

От тази новина поуката освен да не се шегуваме със 112 е и да имаме някаква медийна хигиена, а да си създаваме паника от заглавие от типа „Паника в Разград, полицията е на крак”.

Това просто е загуба на време и единственото, което трябва да запомним е кой сайт да не отваряме.

За подобни всяващи паника статии все още не осъждат, или поне не в България, през тази седмица обаче строгият и справедлив разградски съд издаде ефективни присъди за престъпления, които на първо четене не звучат толкова страшни, но както казахме съдът е строг и справедлив.

Та в затвора ще полежи бивш бензинджия, отмъкнал от работното си място 11 000 лева, купил си кола и дрога и се скрил, обаче го намерили.

Ефективна е и присъдата за заплаха за убийство, отправена към двама мъже от Цар Калоян.

Интересното е, че по същото дело съдът в Русе е произнесъл оправдателна присъда, там се е развило действието всъщност.

А според разградските магистрати извършителят ще излежи и предходна условна присъда.

Като рутинна хроника звучат напоследък данните за развитието на епидемията от COVID-19, но тази седмица включваме темата с нетипичен за нас коментар.

Ще похвалим РЗИ-Разград за подобряване на медийната им политика, по-конкретно, че са подготвили сравнителни данни на развитието на заболяването в региона и не само, а ги и разпространиха чрез медиите.

За съжаление информацията е притеснителна – по-рядко боледува Лудогорието от Коронавирус, отколкото останалите региони в страната, обаче пък смъртността е по-висока от средната за България.

И как няма да е, когато докторите вместо да лекуват, пишат стихове.

В деня, в който починаха шестима болни от COVID-19, вниманието в социалните мрежи бе насочено към литературно творение на местен медик, то прочие творение може и да е, ама литературно – не баш.

На другия ден стихчето в стил възрожденска даскалска поезия се изпари от световната мрежа, ама предполагаме, че още ще има, то веднъж като те хване музата, неизлечимо заболяване си е.

Да не залагаме отсега, ама няма да е изненада, ако стихоплетството се окаже трамплин към политическата сцена.

Ама не на тези избори, за тях е късно.

Всичко е в сгъстени срокове при тях, докато назначат ЦИК, трябваше да назначават и районните избирателни комисии.

Както традицията повелява през последните години, май откак ГЕРБ съществува, разградските консултации при областния управител се оказаха ялови.

И пак спорно бе едно от ръководните места, ни БСП, ни ГЕРБ отстъпиха от номинацията си за председателския пост, като прехвърчаха и искри относно качествата на председателя на предходната РИК, като защитата на номиниращия го се изчерпа с факта, че е спечелил дело срещу общината.

ДПС стратегически си избра секретарската позиция, а две от новите в последния парламент сили си поделиха заместник-председателските постове.

Те прочие се оказаха и персонално интересни: Има такъв народ номинираха участвалата досега като представител на патриотичните формации Светлана Неделчева, а „Изправи се! Мутри вън!” – Иван Радушев – културтрегер, наскоро пенсионирал се като директор в Областна администрация и изобщо човек с безспорен авторитет.

През тази седмица мюсюлманите празнуваха Рамазан Байрам, та всички опитахме баклава.

Сред добрите новини, от които, разбира се, имаше редовните недоволни, бе тази, че започна запълването на дупки по разградските улици с 6 тона топла асфалтова смес, като изрично бе уточнено, че кърпежи няма да се извършват по улиците, които през тази година влизат в плановете на общината за ремонт.

Интересната кубратска новина бе традиционният вече пети ретропарад, който събра над 100 атрактивни возила на площада в родния град на Лили Иванова.

А „Лудогорец” през тази следшампионска седмица първо ни ядоса, после ни зарадва.

Обаче най ни впечатлиха пожеланията на нашите фенове към натупания от шампионите „Арда”-Кърджали: „Купата е ваша”.

Този така симпатичен провинциален патриотизъм е свързан с мач на „Арда” с ЦСКА в сряда, който е първият фина на Купата на България в историята на тима от Кърджали.

А прочие днес стават точно 9 години, откакто „Лудогорец” започна да колекционира купи.

Първата бе точно Купата на България, в този ден почти цял Разград бе в Бургас, ама не на море, а на „Лазур”.

 3,359 total views,  4 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *