„Щъркелите на Делиормана” – един спектакъл за вярата и надеждата по разкази на д-р Хасан Ефраимов

По разкази на съвременния сладкодумен разказвач на истории от Делиормана д-р Хасан Ефраимов е първата премиера на Драматичен театър „Антон Страшимиров”-Разград за новия театрален сезон. Това бе едно от обещанията на директора на институцията Таня Карбова при встъпването й в длъжност.

Режисьор на спектакъла „Щъркелите на Делиормана” е Надя Асенова. Тя е обединила драматургично три разказа на д-р Ефраимов със свързващ персонаж Бея – „Щъркелите на Всевишния”, „Волският рог” и „Делиорманска пролет”. Основните послания на спектакъла са свързани с надеждата и вярата на населението в Делиормана, което съжителства заедно в разбирателство, смесва и обогатява културите си – надеждата за утрешния ден и вярата в Господ или Аллах. Асенова смята, че театралният продукт е много стойностен не само за региона, а и за цялата театрална карта на България.

Тя признава, че не е познавала творчеството на автора преди да получи поканата да направи спектакъл по негови творби с разградския театър, но е впечатлена от самобитността му. Вижда в разказите му нещо от Радичков, от Хайтов и Елин Пелин, оформено в собствен стил, характеризира стила на д-р Хасан Ефраимов като магически реализъм.

В спектакъла участва гост-актьорът Камен Иванов, който е преподавател в НАТФИЗ, подготвил е и сценичните боеве в спектакъла. „Щъркелите на Делиормана” са първа изява за двама нови млади актьори от ТМЦ-Разград: Бисер Маринов, който е завършил НАТФИЗ и има кариера в български продукции и Ралица Нейкова, която е завършила Нов Български университет.

Проектът ни даде възможност да работим във  взаимодействие със сцена „Назъм Хикмет”, част от танцьорите и музикантите са изявяват като пълноправни актьори – обясни Надя Асенова.

В ролите ще видим: Иван Иванов, Веселин Борисов, Евгени Стефанов, Николай Сяров, Яцек Янков, Гюнеш Моканов, Зехти Бамов, Таня Карбова, Виолета Желязкова, Цветана Радушева, Невена Денчева, Росица Кехайова, Ивайло Сяров, Иво Стоянов. Сценографията и костюмите са дело на Тодор Райков, хореографията – на Виолета Желязкова, музиката – на Лия Иванова. Музиката е и авторска, но има и основна тема по оригинална турска мелодия от кинопродукция от 20-30-те години на миналия век, както и добруджански мотиви.

Надя Асенова коментира, че за нея е удоволствие да работи в разградския театър, не само заради актьорския състав, а и заради уникалните възможности на сцената. „Това е най-хубавата сцена в българския театър, дори в Народния театър няма сцена с дълбочина 30 метра, има и механика, портал, височина” – обясни режисьорката.

Премиерата е от 19,00 ч. на сцената на ОКЦ(Новия театър) в Разград, на следващия ден „Щъркелите на Делиормана” ще се играе в читалище „Св.св. Кирил и Методий” в Кубрат, на 6 октомври – във Ветово, а на 14 октомври – в Шумен.

Билети за премиерата – на касата на театъра в Разград.

Още снимки от спектакъла вижте ТУК, а видео ТУК и ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *