Христо Иванов: „Да, България” се събира в Разград заради силния резултат на демократичната общност на местните избори тук

Около 100 новоизбрани общински съветници и кметове на „Да, България” се събраха в Разград за среща на тема „Предизвикателствата пред местната власт”. Събитието продължава два дни в хотел ”Cartoon”, в него участват председателят на „Движение Да, България” Христо Иванов, министърът на правосъдието Атанас Славов, депутати от Североизточна България, а онлайн в дискусията се включи и столичният кмет Васил Терзиев.

В Разград сме, за да отбележим силния резултат, който демократичната общност тук направи на местните избори и макар, че не успяхме да намерим формулата за победа на втория тур, да благодарим на хората – обясни Христо Иванов. Освен това от първия ден вече се готвим за следващите местни избори – заяви той. Политическата ситуация, перспективите за развитие, бюджетът, законодателните инициативи по отношение на местната власт са темите, които обсъждат десните на тази среща.

Целта ни е да надграждаме над натрупания капитал от местните избори, да си помагаме, да обменяме опит и знания – допълни народният представител от Коалиция ПП-ДБ от Разградски регион Антоанета Цонева.

По думите й най-голяма група общински съветници в разградския местен парламент ще бъде последователна по отношение на приоритетите, които коалицията представи по време на кампанията. Тя коментира още, че „уйдурмата в Разград е направена без ясна програмна цел. Уйдурмата, сътворена от ГЕРБ и ДПС между първи и втори тур в Разград, на практика избра и председател на общинския съвет. БСП, ГЕРБ и ДПС тук са в много плътно взаимодействие и излъчиха председател от ГЕРБ. С нашите колеги тук ще обсъждаме различните подходи за действие на местно ниво. Те ще бъдат изключително последователни и постоянни по отношение на заявените от нас приоритети и в общинския съвет”, каза тя, като предвижда очерталото се коалиционно взаимодействие на местно ниво да не успее да даде възможност на града да се развие.

Христо Иванов коментира и темите за конституционните промени. „Вчера имахме разговор с председателя на Народното събрание, в който си поставихме за цел следващото четене на конституционния проект да бъде на 8 декември” – заяви той. Христо Иванов заяви още, че е обнадежден, че промените в Конституцията са на път да се случат.

Правосъдният министър Атанас Славов потвърди думите на Христо Иванов, че следващите месеци ще са решаващи за конституционните промени. Той обясни, че през двата месеца, в които парламентът не работеше, разговорите с останалите политически сили, с представителите на съдебната власт и с гражданското общество не са спирали.

“Целта ни е да имаме една консолидирана версия, която да предложим в началото на декември и тя да получи по-широка подкрепа. Да няма отстъпление от основните идеи, които досега бяха обявени, но все пак да сме в рамките на широкия консенсус, защото като става дума за Конституция, не е въпроса на мнозинства. Въпросът е всички да се чувстват включени в процеса и накрая резултатът да е новият обществен договор, към който се стремим”, заяви Славов.

Чрез онлайн включване участие в семинара взе и кметът на София Васил Терзиев. Той поздрави общинските съветници и кметове на “Да, България” и им пожела успех в предстоящата работа.

“Да, България” има специално място в сърцето ми. Поздравявам всички общински съветници в цялата страна. На тези избори направихме много пробиви, които само до преди година-две изглеждаха невъзможни. Това само показва, че колелото се е задвижило и ние трябва да продължаваме напред и да не спираме”, каза той и благодари за подкрепата на общинските съветници в Столичния общински съвет и районните кметове от “Да, България”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *