Три фолклорни ансамбъла на една сцена във вторник в Разград

Голям празник за любителите на фолклора ще е утре. Те ще имат възможност да видят на една сцена три професионални фолклорни ансамбъла.

Концертът e под надслов „Фолклорен Великден“ и ще е първият от поредица разменни гостувания в три града, в които има професионални ансамбли. Това съобщи директорът на Капански ансамбъл Светослав Стойчев. Проектът се подготвя от 8 месеца, следващият концерт ще е след месец в Сливен, а наесен – в Пазарджик.

По около 30 минутни изпълнения ще има всяка от трите формации – Капански ансамбъл-Разград, Ансамбъл за народни песни и танци-Пазарджик и Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен. Програмата, която ще представи Капански ансамбъл, включва свързани с Великденските празници изпълнения: „Пролетни песни и танци“, „Разградски песни и танци“, както и музикален блок. Репертоарът на ансамбъла от Пазарджик включва песни и танци от Тракийската етнографска област, а на ансамбъла от Сливен – тракийска и балканджийска.

На сцената ще излязат над 145 певци, музиканти и танцьори, като финалът ще е общ за трите ансамбъла. Директор на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен е Деян Митев, концертмайстор – Николай Коджабашев, хормайстор – Маруся Дакева, хореограф – Маргарита Братоева; главен художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци Пазарджик е Атанас Чолаков, хореограф – Костадин Низамов, диригент на оркестъра – Цанко Ненков, диригент на хора – Иванка Паунова. В ръководния екип на Капанския ансамбъл освен директора Светослав Стойчев влизат още: заместник-директорът по художествено-творческата част – Илонка Неделчева, диригента на оркестъра – Калоян Георгиев, концерт майстор – Румен Бончев, ръководител на хора – Руска Станчева, ръководител на танцовия състав – Румен Руменов.

Концертът е от 19,00 ч. утре, 11 април, в залата на Общинския културен център(Новият театър). Билети ще се продават и в деня на концерта, до самото му начало. Цената им е 10 лева.

Директорът на Капанския ансамбъл Светослав Стойчев обобщи, че настоящият творчески сезон е изключително силен и успешен за културната институция. След COVID-пандемията по-малките общини са се върнали към богатия културен живот, който организират и ансамбълът е имал чести покани за участия. Само за този сезон повече от 5 пъти Капански ансамбъл се е представял в Южна България например, което от 20 години не се е случвало. Най-скорошната изява след утрешния концерт е гастрол в Белослав на 30 април, а през май вече има заявка и за изпълнения в Шумен. Подготвят се и два нови танца „Еркечки мотиви“ и  „Тракийски танци“, чиято премиера обаче се очаква наесен.

Междувременно продължава подмладяването на състава, но също и текучеството, тъй като младите кадри се оттеглят и по хубави поводи като бременност. Търсят се най-вече танцьори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *