Трима разградски актьори и „Сестра Ненева” от „Откраднат живот”- на разградска сцена в последната пиеса на Станислав Стратиев

Сатиричният, Разградският и още една-две трупи са поставяли най-новата премиера на ТМЦ-Разград – съобщи режисьорът на спектакъла „От другата страна” Максима Боева. Първи през 1993 г. е поставил последната пиеса на Станислав Стратиев професорът, при който е завършила младата режисьорка – Пламен Марков.

Пиесата е особена, най-тъжната на Стратиев, но в нея има хумор, ирония, сарказъм, горчив хумор към реалността – разказва Максима Боева. „Историята е за проблема с „излишния човек” и задава много въпроси като този – защо обществото озверява срещу неполезния човек. Представя популярни екзистенциални проблеми, които поставяме с известен хумор, но целта ни не е само за забавляваме зрителя, а и да го накараме да се развълнува” – казва режисьорката.

Спектакълът е камерен, играят четирима актьори – Николай Сяров, Веселин Борисов, Евгени Стефанов и Ангелина Славова/Таня Карбова. Двете дами играят на състав, тоест една роля в различни спектакли – на премиерата на 25 май от 19,00 ч. ще видим столичната актриса, най-позната ни като „Сестра Ненева” от сериала „Откраднат живот”.

Ангелина Славова сподели, че репетициите за този спектакъл са първото й посещение в Лудогорието и тя е много впечатлена от хората, които е срещнала тук – грижовни и добри. „Този един месец се превърна в празник за мен” – каза Ангелина Славова. Тя даде много висока оценка и за професионализма на разградските си колеги.  „Как може да са толкова добри актьори, а незнайни за българската публика?” – каза Славова. Тя коментира още, че и тази пиеса е непозната за българската публика, а зрителите има какво да видят. Нарече монолозите, които преобладават в пиесата, сърдечни разкази, но не цели, а с една пресъхнала сърдечна камера, на която не й е даден шанс. „Много емоционална пиеса, бих се радвала хората да дойдат, защото това е неочакван поглед към нашите родители, баби и дядовци.” – каза още Ангелина Славова.

„Монологични са текстовете, трудно за учене, ние сме едно поколение, Максима е от младото поколение и трябваше да я догонваме  като енергия, динамика, ритъм на живот дори. Това е трудно, но и полезно, да си опресняваме професионалните рефлекси, иначе всичко става рутина.” – коментира предизвикателствата пред разградските актьори Николай Сяров.

Декорът е семпъл, но това цели да създаде внушения и да развълнува публиката, да разкажем историите така, че хората да се припознаят в тези истории и да открият нещо за себе си – завърши режисьорката.

Цената на билетите е 18 лева, но ако се закупят чрез онлайн платформата www.entase.bg има 3 лева отстъпка. След премиерата на 25 май са предвидени още две дати – на 31 май и на 16 юни.

Максима Боева е носител на наградата “Слави Шкаров” за млад театрален режисьор, награда от Фестивал на малките театрални форми за режисурата на спектакъла “Нирвана” и номинация за награда “Икар” за същия спектакъл.

Ангелина Славова  е носител на две награди “Аскеер” за постижения на театралната сцена, награда на филмовия фестивал “Златна роза” и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *