С представяне на професиите на бъдещето започна научната конференция на Филиал Разград на Русенския университет

Заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим приветства участниците в научната конференция, организирана от Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ под наслов „Нови индустрии, дигитална икономика, общество – проекции на бъдещето VI”. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Ежегодният научен форум се организира съвместно със Съюза на учените в България – клон Разград,  Регионален академичен център на БАН  Разград, Ротари клуб – Разград и Дом на науката и техниката – Разград.

„Чест е за нашия град, че тук си дават среща млади и утвърдени научни работници в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии. Особено важно за нашия регион е, че вашите изследвания и научни доклади могат да имат и практическо приложение в икономически субекти, които развиват своята дейност в Лудогорието. Тяхното развитие пък е мотивация младите хора от региона да се задържат или завръщат в родния край, за да градят тук кариерата и живота си. А какво по-хубаво от повече млади хора в един град.“ – каза пред участниците в конференцията заместник-кметът Хабибе Расим. Тя поздрави и организаторите на научния форум, като изрази увереност, че добрите отношения между местната управа и Филиал Разград ще продължат да се развиват, така че да са полезни за общността.

Участниците в конференцията бяха приветствани и от заместник областния управител Ивелина Игнатова, заместник-ректора на Русенския университет проф. д-р  Диана Антонова и административния директор на Филиал Разград проф. Станка Дамянова.

В конференцията участват професори, доценти и научни работници от Университети в София, Бургас, Пловдив, Варна, Сливен, Ямбол и др., както и от Украйна. В научния форум ще бъдат представени 38 доклада в секциите „Химични технологии“ и „Биотехнологии и хранителни технологии“. Най-добрите ще получат утре Грамота и Кристален Приз на Ректора на Русенския университет.

Заместник-кметът Хабибе Расим изслуша с интерес единият от пленарните доклади – „Професиите на бъдещето“, представен от проф. Ангел Смрикаров от Русенски университет „Ангел Кънчев“. Другият пленарен доклад бе на тема „Хидрати и комплекси на магнезиеви сулфати – синтез, структура и свойства“ на проф. д.-р Росица Николова“ от Института по минералогия и кристалография към БАН-София.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *