С няколко ката хоро на площада, две шествия и почит пред 3 паметника Разград отбеляза Националния празник Трети март

С няколко ката хоро на площада, две шествия и почит пред 3 паметника Разград отбеляза Националния празник Трети март – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Честването на празника започна от паметника на Христо Ботев в Градския парк. Оттам тръгна почетно шествие, организирано от Областна администрация-Разград, под надслов „Поклон, революционери”. Областният управител Владимир Димитров и заместник областният управител Ивелина Игнатова поднесоха цветя пред паметника на поета-революционер, след което шествието бе поведено от Младежкия духов оркестър към ЦПЛР ЦРД. След музикантите 22-ма ученици – призьори от различни конкурси и състезания – носеха голям трибагреник с размери 9 на 4,5 м. Много граждани се присъединиха към шествието, което спря в двора на ОУ”Васил Левски”, където бе посрещнато от ученици от училището. Преди да бъдат поднесени цветя и пред паметника на Апостола на свободата децата в хор рецитираха „Аз съм българче”, а заместник областният управител Ивелина Игнатова поздрави всички участници в инициативата и предложи, ако им е харесало, тя да се превърне в традиция. Крайната точка на шествието бе площад „Възраждане”, където всички участници в него се подредиха за снимка със знамето на стъпалата на НЧ”Развитие 1869”, а после се вляха в публиката на общоградското тържество.

Всички присъстващите на площада получиха българско знаме, трибагрениците бяха предоставени на Община Разград от „Демакс Актив“ЕООД.

Тържеството на площада започна с издигане на националното знаме от най-новия носител на отличието „Почетен гражданин на Разград” Петранка Дацкова Луканчевска. Като знак на приемственост в тази отговорна дейност й асистираха Румяна Станева и Никола Енчев – ученици от ППМГ”Акад. Никола Обрешков” и танцьори от ДТА”Лудогорче”, който тази година навършва 50 години и сред инициаторите за чието създаване е Петранка Дацкова Луканчевска. Докато се издигаше трибагреникът, Савина Траянова от Класа по поп пеене в ЦПЛР ЦРД изпълни Химна на Република България.

Празнично слово пред пълния площад произнесе Кметът на Община Разград Добрин Добрев. Той припомни значението на подписването на Санстефанския мирен договор в българската история, както и приносът на жителите на  Лудогорието в отдаването на почит към Освобождението и съпричастните към него.

„Впечатляващо е уважението, оказвано от жителите на региона към опълченците и освободителите непосредствено след Освобождението. На опълченците е оказвана почит от местната власт, а паметникът, пред който се намираме, и пред който ще поднесем цветя в края на празничната церемония – Мавзолеят-костница – е сред първите паметни знаци на благодарност от българско население към освободителите. Близо век и половина по-късно този паметник продължава да е в центъра на най-значимите градски и национални празници, с което за пореден път доказваме, че сме достойни наследници на будните и винаги в крак с времето си местни хора.

Всяко следващо поколение е добавило нови щрихи в традициите за отдаване на почит на героите. Паметниците на войнската слава на този площад са вече два и днес отново ще поставим цветя и пред двата – редом до Мавзолея-Костница извисява снага паметник на Свети Георги с имената на следващите герои – разградчани, загинали във воините за национално обединение и Втората Световна война. Днес ще разширим географията на почитта като положим цветя и пред паметника в Езерче и пред най-новия паметник в нашия край – на Васил Левски в Ушинци, изграден с частна инициатива на местни хора. Респект към тях, също както и към благодарните ни предци, които с доброволни дарения са започнали изграждането на Мавзолея-паметник. В тази достолепна сграда предците ни са искали да съхранят спомена за първия дъх Свобода. Завещали са ни да не забравяме колко тежат оковите и колко е важно да имаш възможност сам да правиш житейски избори за себе си и за близките си.”.

Кметът призова за приемственост и при отдаването на почит: „Важно е и да предадем нататък. Да възпитаваме у децата си уважение към традициите и ценностите на народа ни. Нека направим така, че този площад да се препълва на тържествените събития за памет и за почит, на всеки следващ празник да сме все повече и повече, достойни чеда на достойни предци!”.

Над 50 венеца и букети цветя бяха поднесени пред Мавзолея-костница и паметника на Св. Георги. Първият венец бе от Кмета Добрин Добрев и председателя на Общинския съвет Галина Георгиева, почит отдадоха и Петранка Дацкова Луканчевска, народният представител Гюнай Хюсмен, венци и цветя бяха поднесени и от името на народния представител Антоанета Цонева, от областния управител Владимир Димитров, представители на политически партии, учебни заведения, културни институции, организации и граждани.

След ритуала по поднасяне на венци и цветя зрителите на площада имаха възможност да станат и участници в събитието, с което Разград се включи в общонационалната инициатива „Пробуждане с хоро“. Най-дългото хоро, което се организира от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“, в Разград бе поведено от танцьорите от клубове за народни хора: „Абритус” към НЧ”Бузлуджа 2010”, „Капанци” при НЧ”Просвета-1883” с.Гецово,  клуб за народни хора към НЧ”Напредък 1901”, Танцово студио „Калина-Рада”, „Нашенска шевица”. Няколко ката хоро се изви на площада, хванаха се почти всички присъстващи – малки и големи.

След края на тържеството започна второто за деня шествие „Паметта на поколенията”. То бе с мотоциклети и в него участваха членовете на двата разградски клуба „Лудогорски братя” и „Brothers from hell”. Първата му спирка бе новоизграденият паметник на Васил Левски в село Ушинци – паметна плоча с думите „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си”, върху която символично е поставена фигура на гарван като в стихотворението на Христо Ботев. Кметът на Община Разград Добрин Добрев поздрави инициаторите за изграждането на паметната плоча Петър Георгиев и Георги Иванов. „Трудно е в днешно време да се съгражда, затова тези родолюбиви българи и техните съмишленици заслужават адмирации, че съградиха паметна плоча на най-великата личност в българската история.” – каза г-н Добрев. Той направи  аналогия с предците ни, които също не са шумели, „но са оставили много след себе си, като са работили за българските идеали, за свободата и достойнството на българския народ”. Кметът нарече паметно това събитие, в което „неколцина родолюбиви българи са отделили от времето и средствата си, за да направят паметник, пред които всички да се събираме да отдаваме почит пред Апостола на Свободата и да предаваме родовата памет и традиции на поколенията след нас.”.

Малки жители на Ушинци се включиха в тържеството с изпълнения на стихове за Левски.  Пред паметната плоча отец Дмитрий Терзи отслужи водосвет и благослови присъстващите на тържественото събитие.

Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Елка Неделчева поднесоха венец пред новия паметник, а след това заедно с мотористите потеглиха към Езерче. Там също отдадоха почит пред паметника край населеното място, където се е провела най-голямата в района битка от Руско-турската Освободителна война. Пред паметника ги посрещнаха кметът на селото Хюсеин Хюсеинов и най-възрастният жител на селото – 82-годишната Минка Алексиева.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

One Reply to “С няколко ката хоро на площада, две шествия и почит пред 3 паметника Разград отбеляза Националния празник Трети март”

  1. Хубаво ще бъде да цитирате правилно имената на лицата, които са участвали в празника по-случай Освобождаването на Родината ни! При положение, че са Ви подадени правилно имената на децата НЕДОПУСТИМО е някой да реши да прекръсти Руми Станчева на Румяна Станева!!! Мисля, че нямат нищо общо, а е и обидно!!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *