РИОСВ твърди, че от 7 юли до днес няма отклонения от нормите за замърсители на въздуха, но посочи евентуален източник на миризми

Мобилната автоматична станция (МАС) на Изпълнителна агенция по околната среда, която извършва непрекъснати измервания от 7 юли в Разград, не е отчела до момента отклонения от нормите на следените атмосферни замърсители, в това число и на сероводорода. Измерванията са по план, като ще продължат до 20 юли включително. Това съобщават от екоинспекцията.

Потенциален източник на миризмите, особено през нощните часове, е дейността на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) и канализационната система, която преминава през града успоредно на коритото на река Бели Лом. Високите температури и слабият отток в тези часове на денонощието, както и атмосферното налягане, предполагат разпространението на миризми, особено при ниска скорост на вятъра. Извънреден контрол ще бъде упражнен на пречиствателните съоръжения на по-големите инсталации, както и количествата отпадъчни води от предприятията, с които дружеството „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД е сключило договори.

От началото на годината по плана за контролната дейност са проверени по-големите обекти и оператори с комплексни разрешителни – „АДМ“ ЕАД, „Грийнбърн“ ЕАД, „Новал 1“ ЕООД, Регионално депо за отпадъци – Разград, „Пилко“ ЕООД – птицекланница и др. При проверките не са констатирани нарушения. Предстои проверка на „Биовет“ АД-клон Разград.

По инициатива на РИОСВ-Русе утре ще бъде проведена работна среда в Община Разград, на която са поканени представителни на държавни институции и „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД – оператор на канализационната система на Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *