Рекорд по жалби в изборния ден: 26, предимно обявени от РИК-Разград за неоснователни

Освен по ниска избирателна активност, изборният ден в Разградско се оказа рекорден и по брой жалби – за цялото денонощие около вота сигналите в РИК бяха 26, а с тези по време на кампанията в електронния регистър бяха вписани общо 42 сигнала.

Сигналите на 11 юли постъпваха поетапно по време на вота, но до тъмно си стояха самотни в регистъра, без РИК да прецени, че е редно да се произнесе и обяви основателни ли са или не. Едва в нощните часове лека-полека започнаха да се качват решения, от повечето от които ставаше ясно, че според РИК са предимно неоснователни.

Една от малкото жалби, по които РИК се произнесе с конкретна препоръка към конкретна институция бе най-най-последната. В 2,02 ч. на 12 юли в РИК се е жалвал водачът на листата на ИМВ Симеон Изворов, който твърдял, че искал да направи оглед на трите пункта, в които членовете на секционни комисии изчакваха реда си да предадат протоколите и изборните книжа в РИК – Общинския културен център, зала „Филхармония“ и бистро „Зайо Байо“, но не бил допуснат още в първия обект.  Тъй като органите на реда имаха ангажимент да охраняват тези обекти, РИК се разпоредила да се изиска от ОДМВР-Разград обстоятелствата, довели до недопускането на Изворов до сградата на ОКЦ от служител на МВР.

Най-честите жалбоподатели в изборния ден бяха от „Демократична България“, най-честата дестинация – община Кубрат, а най-честата тематика бе гласуването в подвижни секции за хора с увреждания на хора, които според жалбоподателите не са с увреждания. Един от сигналите, според Решение № 220-НС
Разград, 11.07.2021 е проверен по телефона с разговори с председателите на подвижните секции в община Кубрат, които обяснили, че избирателите не били подвижни и гласуващи на улицата, както е описано в жалбата, роднините им изнасяли инвалидните колички в дворовете и хората гласували там.

Имаше и жалба в обратната посока, че в Цар Калоян подвижната секция до 17,30 ч. не е посетила заявил подобно гласуване избирател, не щеш ли малко преди да отидат представители на РИК, комисията дошла и човекът успял да гласува. Имаше и няколко сигнала за гласували с придружител, без да имат нужда от такъв, при проверка обаче се установява, че членовете на секционната комисия от различни политически сили не са забелязали нарушение. Подобни сигнали има за Севар, Мъдрево, Бисерци.

От ИМВ са подали сигнал за нарушение в секцията в Киченица, където според тях придружители та са гласували вместо лица, които нямат ТЕЛК, хора от комисията стоят близо до избирателя, докато гласува, а селският кмет дори надникнал как гласува. При проверка на място такова нарушение не е установено. При проверка по телефона на друг сигнал от ИМВ е установено, че в секция в Беловец няма лице, което присъства в секцията и отмята по списък гласувалите.

Телефонна е проверката и на сигнал, че в секциите в Богданци и Владимировци членове на комисиите придружават избирателите до машините активно помагат на избирателите да гласуват. Установено е, че е неоснователна.

По същия начин е проверена и жалба на ИТН за нарушение в Каменар – че придружаващи лица гласуват вместо избиратели.

За неоснователна е обявена и една от малкото жалби, подадени от ГЕРБ – за агитация в изборния ден в Раковски и извозване на избиратели до две от секциите с частни автомобили, на които са посочени марките, а на единия и номера. Всъщност решението на РИК е йезуитско: „РИК приема, че съобразно разпоредбата на чл. 182, ал. 4 от ИК е налице нарушение на забраната за допускане на предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден, но предвид  липсата на точна индивидуализация на лицата извършващи агитацията , както и по отношение на използваните за  извозване на гласоподаватели моторни превозни средства, намира същата за неоснователна.“.

По телефона е проверена другата жалба на ГЕРБ – за това, че кметът на Малко Йонково влиза в секцията с избиратели и под претекст, че им обяснява, гласува вместо тях. Твърдението от жалбата е отречено от председателя ли секретаря на секционната комисия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *