Рекорден брой участници в Колоездачната обиколка на еврообекти в Разград

Рекорден брой велосипедисти участваха в колоездачната обиколка на обекти, реновирани по европейски проекти, която се организира за девети пореден път от Областния информационен център-Разград.Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Събитието е част от Дните на Европа и обикновено се случва около 9 май, но заради световната пандемия с COVID-19 бе отложено, а провеждането му днес бе посветено на Деня на българската община 12 октомври.

Кампанията „Дни на Европа“ цели да популяризира сред широката общественост приноса на еврофондовете за развитието на Лудогорието. Обиколката се организира от ОИЦ съвместно с Община Разград и в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка” и Аматьорски отбор „Раздвижи се”.

Старт на обиколката даде заместник-кметът Добрин Добрев, който е и ръководител на проекта, по който функционира Областния информационен център. Той пожела приятна разходка на колоездачите из обновените обекти – централната градска част, спортната зала на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ и ОУ“Н.Й.Вапцаров“ и археологическия резерват „Абритус“, като обяви, че местната управа ще положи усилия догодина обектите, които посещават участниците в обиколката, да са с един повече.

Преди старта участниците в обиколката се насладиха на изпълнение на един от младите разградски музикални таланти – Татяна Славова от ЦПЛР Център за работа с деца.

157 малки и големи велосипедисти, облечени в тениски с логото на ОИЦ, тръгнаха по трасето, предвождани от републиканския и балкански шампион и рекордьор Мирослав Минчев от СКК“Спринт“. В историята на обиколката това е рекорден брой участници. В колоната имаше представител на Общинския съвет – общинският съветник Огнян Обрешков, както и общински служители, много ученици, учители, любители на колоезденето.

На Абритус всеки от участниците получи талонче за участие в томбола, която бе теглена на финала пред Общинския културен център. Над 50 бяха наградите в нея, освен ОИЦ призове осигуриха и партньорите в събитието – СКК“Спринт“-Разград и Велоклуб „Пегас“. Различни аксесоари за велосипеди спечелиха част от участниците в обиколката. Големите призове – три маркови велосипеда – изтеглиха заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров. Те се паднаха на две момчета, които участват за пръв път в обиколката и на един учител. 12-годишният Бертан Зекериев е ученик в ОУ“Васил Левски“-Разград, чийто баща сподели, че имал намерение в скоро време да му купи ново колело. 56-годишният Димитър Димитров е учител в ПГО“Станка Николица Спасо-Еленина“ и участва за шести път в обиколката заедно с ученици и други учители от гимназията. 11-годишният Полин Пенчев спечели третия велосипед, той е ученик в ОУ“Н.Й.Вапцаров“. Пред развълнуваните участници заместник-кметът Добрин Добрев съобщи, че заради завишения интерес към събитието за догодина организаторите ще се постараят за има и четвърта голяма награда велосипед.

Призове бяха предвидени и за най-малкия участник – 6-годишната Любомира Венкова – и за най-опитния – арх. Емил Проданов.

Loading

One Reply to “Рекорден брой участници в Колоездачната обиколка на еврообекти в Разград”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *