Разград се включва в Световната седмица на глаукомата

Кметът на Община Разград Добрин Добрев се срещна с д-р Мартин Литев във връзка с обща инициатива на местната власт и медика за включване в Световната седмица на глаукомата(10-16 март 2024 г.). Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Партньорството между общинската управа и офталмолога започна в края на миналата година, когато бяха организирани безплатни профилактични очни прегледи на пациенти с диабет и на възрастни хора.

Д-р Литев обясни, че на 15 март ще проведе скринингът, който ще включва безплатно измерване на очно налягане на регистрирани членове на пенсионерски клубове. Всеки участник в кампанията ще получи медицинска консултация и възможност за диагностика посредством компютърна периметрия и оптична кохерентна томография. Безплатният скрининг за глаукома ще се извършва на адрес Разград, бул. “Бели Лом” 37 от специалисти на АСМП-ИП-ОБ „Доктор Миткова” съобразно регламентите за добрата клинична практика (ICH E6 (R2)) и за защита на личните данни (GDPR).

На срещата в края на миналата седмица бе обсъдено и провеждане на информационна среща в деня преди скрининга. Тя ще се проведе от 16,30 ч. на 14 март в бистро „Зайо Байо“. Пред заинтересовани медицински лица и граждани д-р Литев ще направи презентация за заболяването глаукома, рисковите фактори и превенцията срещу него.

Д-р Литев обясни, че Световната седмица на глаукомата е глобална инициатива, организирана от Световната глаукомна асоциация – независима, безпристрастна, етична, глобална организация за наука и грижи за глаукомата. В тази инициатива се включват граждани, доставчици на очни грижи и здравни служители, за  да обединят усилията си в организирането на дейности за повишаване на осведомеността по целия свят. Глаукомата е водещата причина за предотвратима слепота и в различни региони на света може да има различни предизвикателства, заболяването е наричано „тихият крадец на зрение“, тъй като може да отнеме най-ценното сетиво постепенно и незабележимо, докато не настъпи значителна загуба, а всяка загуба на зрение поради глаукома е необратима. Целта на Световната седмица е да се напомни на обществеността за редовни прегледи на очите и зрителния нерв, да се открие глаукомата възможно най-рано, да се предотврати загубата на зрение, тъй като има налични лечения за всички форми на глаукома.

Кметът Добрин Добрев изрази подкрепата на ръководството на Община Разград за провеждането на подобни кампании, свързани със здравна профилактика и превенция на уязвими групи по отношение на социално значими заболявания.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *