Разград отбелязва Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества

С няколко инициативи Разград отбелязва 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

Заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим посети днес първото събитие – провеждане на информационна кампания в градинката с фонтана с момченцата. Припомняме, че по идея на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към него миналата седмица над фонтана бе  поставена инсталация с цветни чадъри. Днес пред тях бе поставена и табела с логото на кампанията „Животът е цветен и ценен, не го заменяйте за наркотици!“. Под същото лого доброволци към ОбСНВ и деца от КЦНСТДБУ(къщичките) нарисуваха своите пъстроцветни послания по темата върху 5-метрово платно до фонтана. На минувачите бяха раздавани информационни материали срещу различните зависимости, а желаещите имаха възможност да участват и в симулативни игри с алкоочила, през които се вижда как изглежда светът с 1,2 промила алкохол в кръвта.

Председателят на ОбСНВ Станислава Петрова уточни, че събитията, посветени на Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици, продължават и следобед. В 13,00 ч. в хотелски комплекс „Лес“ започва състезателна викторина „Куиз“ с отбори от пет разградски училища. Целта на мисловната игра е акцент върху вредата от употребата и злоупотребата с наркотични вещества, активно общуване и съревнование на знанието между младите хора

В края на миналата седмица в Разград се проведе още едно събитие, посветено на Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Обучението на медицински специалисти от училищата и психолози от МКБППМН също бе организирано от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център Разград. Гост лектор беше д-р Станислав Иванов – завеждащ Отделението по зависимости към Център за Психично здраве град Русе. Темата, с която бяха запознати експертите, беше “Въздействие на психоактивните вещества върху подрастващите”, както и основни базови знания на видовете наркотични вещества. Специалистите бяха запознати с дейността, работата, както и възможностите за настаняване в Отделението по зависимости към ЦПЗ-Русе.

26 юни се отбелязва като Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества от 1988 г. За такъв той е определен с резолюция на Общото събрание на ООН от 7 декември 1987 г. Идеята на инициативата е всички хора по света да изразят своята активна позиция и съпричастност с усилията за ограничаване разпространението на наркотиците. Тази година мотото на кампанията е „Хората на първо място: стоп на стигмата и дискриминацията, засилване на превенцията“. Това призовава службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODS), като признава важността на това да има фокусиран върху хората подход в услугите в сферата на зависимостите, с акцент върху човешките права, състраданието и основаните на доказателства практики.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *