Първи фестивал на археологията ще се проведе следващата събота в Археологическия резерват „Сборяново“

Сдружение „Хелис“ с подкрепата на Исторически музей-Исперих организира първия фестивал на археологията в Архитектурен резерват „Сборяново“ следващата събота, 17 юни. Фестивалът е насочен към деца над 5-годишна възраст и техните семейства, както и към всеки, който има интерес към забавните дейности, предвидени по програма. За децата е организирана интерактивна археологическа игра, в която те ще могат да покажат умения за търсене на артефакти, а заедно с родителите си ще могат да участват четири забавни работилници. Първата е под надслов „Каменоделска и строителна школа“, в нея местен каменоделец ще представи древни строителни практики, а децата ще могат да подредят сами каменни стени от умалени блокове-квадри и да се запознаят със строежа на тракийските гробници.

В работилницата „Керамични изделия“ археолози и музейни специалисти от ИМ-Исперих, РИМ-Разград и НАИМ при БАН ще разкажат как по специализирана методика реставрират керамични съдове и фрагменти.

От работилница „Изработка на накити“ всеки посетител ще си тръгне с изработен от него накит.

В работилница „Отпечатване на монети“ посетителите ще могат да отпечатат свои собствени монети от глина и също да си ги вземат за спомен.

Двама известни занаятчии ще са специални демонстратори на фестивала. Христо Тоцев от Габрово работи със суха каменна зидария, древна техника за зидане на камък на суха фуга без използване на свързващ материал. Петър Петров – Петроний от Варна ще представи древни практики за сечене на монети от метал през Античността и Средновековието.

Първият фестивал на археологията “Сборяново – открий, опознай, разкажи” ще се проведе на 17 юни от 9,30 да 16,30 ч. в Приемния център на Тракийската царска гробница край Свещари в Археологически резерват „Сборяново“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *