Посрещнаха с подаръци разградската участничка в Световните летни игри на Спешъл олимпикс

Няколко дни след провеждането на Световните летни игри за хора с интелектуални увреждания на Спешъл Олимпикс заместник-кметът Полина Иванова посрещна в Община Разград представителката на Лудогорието на престижния спортен форум. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

16-годишната София Йорданова, която е ученичка в ПГХТБ“Мария Кюри“, се представи най-добре от българския отбор в леката атлетика, като финишира на шеста позиция на 100 м. бягане в Берлин. Тя подари на заместник-кмета Полина Иванова плакат от състезанието, на него са изписани и общинските администрации, подпомогнати участието на спортистите. Българската делегация бе от 39 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта, като в леката атлетика конкуренцията е била най-оспорвана. На пистата в Берлин София Йорданова се е изправила срещу състезателки от Спешъл Олимпикс Андора, Каймански острови, Чили, Макау, Бангладеш, Малайзия и Бутан.

Момичето сподели, че много й харесва да спортува, иска да продължи да се занимава с бягане. За състезанието тя се подготвя с треньора от СКЛА“Лудогорец“ Красен Цонев. На него, на Община Разград за финансовата подкрепа и на Регионалния център за подкрепа на процеса за приобщаващо образование изказаха благодарности и момичето и родителите му. В общината те дойдоха с директора на центъра Милена Стоянова и ресурсния учител на София Закир Хашимов. В срещата участва и главният експерт „Спорт“ в Община Разград Валери Бойчев.

София разказа, че с участието си в игрите е сбъднала две свои мечти – да бяга на състезание и да лети със самолет. Сподели и впечатления от Берлин, където е видяла зоопарка, Берлинската стена, Александерплац, Триумфалната арка, докоснала се е и до факела с олимпийския огън на церемонията по откриване на големия международен форум, в който са участвали над 7000 състезатели.

Вълнуваща за София е била и срещата с Президента на Република България Румен Радев, с който българските състезатели са имали среща вчера.

Заместник-кметът Полина Иванова поздрави София за успешното й представяне и увери и нея, и родителите, и учителите й, че ръководството на Община Разград винаги е подкрепяло изявите на децата на града, защото те са бъдещето. Г-жа Иванова пожела на София на следващото състезание да се качи на почетната стълбичка с първите трима в дисциплината, в която се състезава. Момичето заяви, че ще тренира, за да се случи това. София показа на заместник-кмета получените отличия – медал за шестото място, както и медали за участието в игрите.

За отличното си представяне София получи подаръци от г-жа Иванова – енциклопедия „Моята първа книга за България“ и сувенири с логото на Разград, както и пожелания да продължи да прославя името на Разград със своите успехи.

Разград не е имал представител на световни игри на Спешъл Олимпикс  от 2015 г. – съобщи Милена Стоянова. Организаторите на българското участие от Спешъл Олимпикс България я уверили, че заради постижението й в Берлин ще продължат да разчитат на София за следващи спортни прояви.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *