Португалският посланик подписа протокол за съвместни дейности с ОУ“Васил Левски“-Разград

Сътрудничество, насочено към разпространението на португалския език и култура, свързва вече ОУ „Васил Левски“ в Разград  с Института „Камойш“ в Лисабон. Това съобщават от учебното заведение.

За да подпише Протокола за съвместни дейности  в училището дойде Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва, посланик на Португалия у нас. Тя бе придружена от ръководителя на Португалския културен и езиков център „Камойш София“ Анаиза Гордино.

Изборът на Института „Камойш“ да си партнира  с ОУ „Васил Левски“  е свързан с факта, че в училището учат деца от португалски и бразилски семейства, чиито  родители работят в „Лудогорец“. Сътрудничеството предвижда правителството в  Лисабон да  предостави  необходимата научна и педагогическа подкрепа за обучение по португалски език  в разградското училище.

С изложба от детски  рисунки на шестокласници и с португалски танц, изпълнен от четвъртокласници, посрещнаха децата в училището посланик Ана Мария Рибейро да Силва.

Началникът  на РУО Разград Ангел Петков и председателят на Обществения съвет към училището Калоян Монев  също приветстваха дипломата от Лисабон.

Специално за церемонията в училището дойдоха семейство Де Са Алвеш, чиито деца Габриела и Рафаел са възпитаници на ОУ „Васил Левски“ . Габриела е вече в гимназия и на изпита по български език е показала едни от най-добрите резултати сред връстниците си в региона.

Домакини и гости изразиха увереността си, че училището  ще предложи на своите ученици възможност  да задълбочат  знанията си в областта на португалския език и култура, а Институтът „Камойш“ ще насърчава този процес.

Нейно Превъзходителство посланик Ана Мария Рибейро да Силва получи дар от Ученическото представителство – униформената вратовръзка на ОУ „Васил Левски“.  Тя  на свой ред подари на домакините – заместник-директорите Юлия Харизанова и  Владислав Иванов свитък от  символи на Португалското председателство на ЕС, което Лисабон пое в началото на 2021 година в разгара на COVID кризата, когато трябваше в сложни условия да се вземат бързи изключително важни решения за гражданите на Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *