От Подайва до Лондон искат д-р Заргар да стане български гражданин

Петиция за придобиване на българско гражданство от доктор Абдуллах Заргар – Управител на МБАЛ-Исперих ЕООД – стартира днес. Тя се организира от Инициативна група “За придобиване на българско гражданство от д-р Заргар“, която в социалната мрежа Фейсбук има над 900 последователи.

Повод за инициирането на петицията е докладна записка, която общинските съветници в Исперих ще разглеждат на днешното си заседание. С нея се обявява конкурс за управление на общинската болница в града. От 7 години тя се управлява успешно от иранския гражданин д-р Абдуллах Заргар. През 2013 г. той е назначен до провеждане на конкурс, два пъти са провеждани конкурси, на които няма кандидати, не се явява и самият Заргар, тъй като съгласно законовите изисквания кандидатите трябва да са български граждани или граждани на държави-членки на ЕС. Заргар е подал документи за българско гражданство през 2015 г., но му е отказано.

С влизане в сила на изменение в Закона за публичните предприятия от 1 февруари догодина д-р Заргар няма да има право да е управител на общинското дружество дори и до провеждане на конкурс.

След оповестяването на информацията за провеждането на конкурс, на който д-р Заргар няма право да се яви, се появиха обществени настроения в Исперих, които се канализираха в група във Фейсбук и със стартиране на петиция, в която за около половин час подписите бяха 50 и продължават да се събират. Подкрепящите д-р Заргар не са само от Исперих, а и от селата в общината, от съседни общини, от големи български градове като Варна и Бургас, има дори подпис от Лондон.

„Д-р Заргар направи много за нас и нашата болница, чувстваме се задължени към този лекар, защото от 7 години ставаме свидетели как един чужденец дава всичко от себе си да помогне на хората в България.

Смело заявяваме, че д-р Заргар има особени заслуги – нужен и полезен е на населението на Община Исперих и смятаме, че Република България има интерес от натурализацията му.

Молим всеки отговорен гражданин да се подпиши на петицията “За придобиване на българско гражданство от д-р Заргар”.

Събраните подписи ведно с писмо- за проблема ще бъдат изпратени до Министъра на здравеопазването, който на основание чл.30 от Закона за българското гражданство има правото да направи предложение пред Министъра на правосъдието за придобиване на българско гражданство от д-р Заргар, по чл.16 от Закона за българското гражданство, а именно по натурализация, защото Р.България има интерес от това.“ – смятат инициаторите на петицията. Можете да подкрепите подписката ТУК.

Loading

8 Replies to “От Подайва до Лондон искат д-р Заргар да стане български гражданин”

  1. Доктор Заргар доказа,че заслужава гражданство , от много повече други кандидати,за гражданство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *