Осем жалби в ОИК-Разград, две стигнали и до ЦИК

Осем жалби за нарушения са подадени в Общинската избирателна комисия от началото на предизборната кампания. Това съобщиха на пресконференция председателят на комисията Ралица Костова-Цветанова, секретарят Жоро Чобанов и заместник-председателят и говорител Юмгюл Ахмедова.

Жалбите са били предимно за нарушения на законовите изисквания за агитация, две от тях са стигнали и до Централната избирателна комисия, като едната е частично уважена и частично е отменено решение на ОИК-Разград, свързано с реклама върху оградата на общинско предприятие.

Представителите на ОИК обявиха, че за местния вот на 29 октомври са формирани 70 секционни комисии, 2 от тях са подвижни, две са в социални институции, все още не е ясно дали ще има секции в болницата и ареста. В 14 от секциите ще се гласува само с хартиени бюлетини,  а в останалите 56 – и с машини. Вот за селски управник има в 19 села, без Островче и Черковна. Най-много са кандидатите за общински кмет – 11, има 5 села с по петима кандидати, а 4 – с по четирима. Кандидатите за общински съветници са 205 за 33 места, най-възрастният е на 80 години, а най-младият – на 18.

Все още в ОИК няма регистрирани социологически агенции, които да проведат проучвания от типа екзит пол за резултатите от вота.

Право на глас имат 43 105 жители на общината.

На 24 октомври е проведено обучение на членовете на секционни комисии. От ОИК уточняват, че процедурата по попълване на секционните протоколи е облекчена, като данните от хартиеното и машинното гласуване няма да се обобщават в секциите, а в ОИК, но препоръчват на членовете на комисиите все пак да си ги сборуват.

От ОИК напомнят, че в нощта преди изборния ден в 4 часа сутринта на 29 октомври България се връща към астрономическото часово време, наричано също и зимно часово време. Корекцията на времето е с един час назад – 4:00 часа става 3:00 часа. Това означава, че денонощието ще бъде с един час по-дълго, тоест ще спим с час повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *