Огнен финал на „Белите нощи на Разград”

Изпълнителите от Театрална формация „ТЕМП” от Враца поставиха огнен финал на тазгодишния фестивал на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград”. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Втората от двете вечери бе открита от заместник-кмета Добрин Добрев, който поздрави музейните работници от Регионален исторически музей-Разград за това, че опазват културното и духовно наследство на Разград. „Музейните работници често остават зад кадър, но трябва да знаят, че обществеността им е благодарна за труда, който полагат, за да опазят прекрасното ни наследство” – каза заместник-кметът Добрин Добрев. Той  увери присъстващите на концерта на Абритус, че Община Разград ще продължи да утвърждава Разград като фестивална столица на Лудогорието и да полага грижа, за да може фестивалите да са това, което бяха, за да популяризираме културно-историческото наследство на региона, а също и защото разградската публика заслужава да се случват тези събития в нашия град. Г-н Добрев анонсира датите на тазгодишното издание на още по-мащабното събитие, което Община Разград организира – Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще се проведе на 26, 27 и 28 юли, като се очакват рекорден брой заявки за участие и множество интересни състави.

Концертът на Вила „Урбана” сред останките от древен Абритус започна с местни изпълнители: красивите балерини от Балетна школа при НЧ”Развитие 1869” с ръководители Мария Керчева, Виолета Желязкова и Милена Милева и талантливия певец Иван Гайдаров, който е сред младите хора, завършили образованието си, в неговия случай в Англия, и завърнали се да работят в родния град. Освен че изпълни популярни и обичани парчета от българската и световната поп музика Иван Гайдаров направи официална премиера на втората си авторска песен „Магьосница”, а представи и третото си авторско парче „Свободни”, което ще има клип през август.

Завладяващ бе огненият спектакъл на Театрална група „ТЕМП” към Младежки дом-Враца. „Светлината на огъня“ и „Дионисиев ритуал“ представиха младите актьори и танцьори с огън.

Преди и след концерта стотици жители и гости на Разград посетиха Интерактивния музей, за да видят два уникални експоната от фонда на Исторически музей „Искра“-Казанлък, както и постоянните експозиции. Златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и бронзовата глава на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е. са открити край град Шипка от археолога Георги Китов през 2004 г.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *