Над 450 нарушения по пътищата през миналата седмица, сред нарушителите – трима пешеходци и велосипедист

Пътна полиция

452 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 16 до 22 май 2022 година – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 1166 фиша и 85 акта. Пет от актовете са издадени на неправоспособни водачи. Санкционирани са трима пешеходци и един велосипедист.

Установени са 7 шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При четирима от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на 11 моторни превозни средства – в четири от случаите причината е неправоспособност на шофьорите, в други четири от тях – употребата на алкохол и в три – употребата на наркотични вещества.

През посочената седмица са регистрирани две пътно-транспортни произшествия, при които двама души са пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

От 21 май стартира специализирана полицейска операция по безопасност на движението, която цели намаляване на пътния травматизъм. Пътно-транспортната обстановка на територията на ОДМВР-Разград се влошава, като от началото на 2022 година до момента са настъпили 34 тежки катастрофи с двама убити и 48 ранени. В сравнение със същия период на миналата година ранените са с 8 повече, тежките ПТП – с четири повече. През 2021 г. убити не е имало. За да се ограничат предпоставките за възникване на произшествия и  във връзка с предстоящите абитуриентски балове, „Пътна полиция“ започна проверки спрямо всички участници в движението. Контролните действия са насочени срещу употребата на алкохол и наркотици, неправилно изпреварване, отнемане на предимство, неправоспособност на водачите, неспазване на пътни знаци и маркировка. Проверките ще продължат до 31май включително.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *