Над 30 сигнала от Центъра за съзидателно правосъдие в прокуратурата, от тях 2 са станали досъдебни производства, останалите – прекратени

Над 30 сигнала за обществени поръчки, при които Центърът за съзидателно правосъдие смята, че има наличие за съмнения за престъпления и корупционни практики, са изпратени в прокуратурата – Специализираната и Окръжна прокуратура-Разград. Това стана ясно на обществен форум на тема „Любимците на властта” – финалното събитие по проекта на ЦСП за наблюдение на обществените поръчки „Граждански наблюдател в Разград”. По 10 сигнала са за обществени поръчки на общините Разград и Кубрат, по 2 – на Лозница и Самуил, по 1 – на Завет, Исперих и Цар Калоян, а 3 са на други институции. Оказа се обаче, че болшинството сигнали са приключили с отказ за разследване, тъй като прокуратурата не е установила престъпление, само по 2 са образувани досъдебни производства. По време на дискусията се разбра само, че едното е за ремонта на Средношколското общежитие, кое е второто обаче – не стана ясно. Обясненията за невисокия коефициент на установени от държавното обвинение нарушения дойдоха първо от адвокат Ивелина Игнатова, която бе водеща на събитието. По нейни думи прокуратурата се е задоволила с формални и повърхностни проверки, тя обаче уточни, че си дава сметка, че трудно се разследват корупционни престъпления с висок корупционен риск, а липсва и опит. Тази теза бе приета радушно и от шефа на Следствения отдел в Окръжна прокуратура-Разград Иван Донев, който също изтъкна аргумента с липсата на опит, но в мотивацията си прехвърли топката в други институции. Обясни, че когато прокуратурата възложи проверки на „Икономическа полиция”, оттам ги затрупват с голям и хаотичен обем информация и прокурорите не успяват да отсеят същественото, според Донев в тази дейност трябва да се включи Агенцията за държавен финансов контрол, която преди прокуратурата да установява нарушенията.

В обществения форум участваха представители на различни институции, като най-критикуваната – местната власт в седемте лудогорски общини, бе представена от няколко общински съветници от ГЕРБ и ДПС в Общински съвет-Разград.

Събитието бе приветствано от областния управител Драгомир Златев, присъства и неговият заместник Найден Късов, както и представители на съда, прокуратурата, Строителната камара, адвокати, прокурор от Плевен, граждански активист от Търговище, кметове на села в община Разград, граждани.

Всички получиха финалния доклад по проекта, в който са описани част от сигналите, подадени до и прекратени от прокуратурата. Описано е и делото за клевета, което Община Завет заведе срещу Центъра за съзидателно правосъдие и спечели на две инстанции, но тъй като докладът е до юни 2022 г., обстойно е описана жалбата на ЦСП до втората инстанция, но без да е ясно решението, което потвърждава първоинстанционното.

Към финалния доклад участниците във форума получиха и допълнителни писмени информации. Едната е статия в „Капитал” за обществените поръчки само с една оферта. От таблицата в нея става ясно, че след 28-те областни центъра рекордьор по показател поръчки с един участник е Русе с 83%, а Разград е на 18-то място с 53%, най-малко – 34% – са в Силистра. Другата допълнителна информация бе поздравителен адрес до Георги Милков от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, а третата бе писмо от АДФИ, от което става ясно, че Милков е подавал сигнал за нарушения и относно обществената поръчка за ремонта на джамията „Ибрахим паша”. След финансова инспекция от АДФИ са установили 13 на брой нарушения на клаузи от Закона за обществените поръчки, от Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство. Според информацията от АДФИ са „установени “индикатори за измама” по смисъла на § 1, т.9 от ДР на ЗДФИ – 5 броя”.

Георги Милков и адвокат Димо Борисов, които са автори на доклада, изтъкнаха, че има подобрение при провеждането на обществени поръчки на територията на Разградска област в периода между издаването на Междинния доклад по проекта и Финалния доклад – намалели били процедурите с по един участник, увеличил се броят на прекратените поръчки поради установени грешки в процедурите, възложителите подобрили информираността на обществеността по провеждането на подобни процедури.

Модератор на форума бе адвокат Хубан Соколов, който анализира два конкретни примера, включени в доклада – обществените поръчки за ремонта на спортна зала „Абритус” и за изграждането на социалните жилища в жк „Орел”.

На събитието присъстваха двама представители на „Америка за България”, която е финансираща организация за проекта на стойност  74 510 лв. и макар то да продължи близо два часа и почти всички около масата да се изказаха, програмният директор Радостина Михалкова и програмният асистент Виктор Асенов не взеха отношение по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *