Над 100 души от различни възрасти участваха в CodeWeek

На 15 и 16 октомври за първи път в Разград се проведе събитието CodeWeek Разград, организирано от сформираната тази година организация Дигитално общество Разград. Така се положи началото на изграждане на местна дигитална общност – съобщават от Дивигитално общество-Разград.

Лектори на събитието бяха 7 ИТ специалисти, които са родени и израснали в Лудогорието. В рамките на 2 дни участниците имаха възможност да чуят за техния професионален път, както и да участват в практически работилници, където направиха своите първи стъпки в програмирането, изкуствения интелект и онлайн маркетинга. Това се случи в Читалище Развитие и ОУ “Отец Паисий”, които бяха домакини. Имаше над 100 записани за събитието, сред които ученици, студенти и възрастни.

Ето списък с лекторите и различните обучителни модули:

  • Каролина Колева, завършила ППМГ “Акад. Никола Обрешков”, в момента софтуерен инженер във VMware. Тя представи въведение в Изкуствения интелект.
  • Дачо Дачев, също възпитаник на местното ППМГ, в момента програмист в ARHS. Той представи първи стъпки в програмирането с Java.
  • Ерай Исмаилов, завършил НПТГ “Шандор Петьофи”, понастоящем програмист в Ropto. Демонстрира как се изгражда уеб сайт с помощта на HTML, CSS и JavaScript.
  • Хълми Ходжов, завършил ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф”, в момента програмист в EGT Digital. Заедно с участниците направиха демо версия на система за плащания с дебитни карти.
  • Ахмет Ахмедов, завършил НПТГ, в момента блокчейн програмист в Quanterall. Той направи въведение в блокчейн и начинът, по който работят криптовалутите.
  • Слав Славчев, основател на дигитална агенция Market-in Digital, който запозна участниците с основите на онлайн маркетинга.
  • Иван Димитров, завършил НПТГ “Шандор Петьофи”, към момента Андроид програмист в Devexperts. Иван направи демонстрация на това как да се автоматизират скучни задачи на компютъра с помощта на програмния език Python.

Участници и лектори на събитието от двата дни и изявиха желание това да се превърне в ежегодна традиция за града. В момента тече 8-месечен курс по програмиране, чиято цел е да подготви участниците за започване на кариера в софтуерната индустрия. След големия интерес на събитието организаторите от Дигитално общество Разград обявиха записване за следващо издание на безплатни курсове по програмиране, повече информация на сайта https://digitalrazgrad.org.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *