Менте-гадателка отива на съд

С обвинителен акт на Районна прокуратура – Разград 29-годишна жена е предадена на съд за измама – съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура. М.А. била привлечена в качеството й на обвиняема за това, че в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си облага, възбудила и поддържала заблуждение в други граждани, че притежава свръхестествени способности да разваля магии, като по този начин причинила вреда на същите – престъпление по чл.209, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

В началото на 2020 година младата жена решила, че може да си докарва лесни доходи като се възползва от тежките съдби на хората и се ориентирала към „разваляне“ на „черни магии“ и „проклятия“. Създала образ пред хората, че притежава паранормални способности, и под псевдоним публикувала във вестник обяви. В тях обвиняемата твърдяла, че била научно призната „пророчица-гадателка“, която можела да помага на хора в труден етап от живота им, като давала безплатни консултации. В обявата имало посочени и телефонни номера за връзка с нея.

Въпреки че обявите създавали впечатление, че „услугите“ ще са безплатни, то когато хора, изпаднали в безизходица, започнали да се свързват с младата жена, тя влизала в роля и ги убеждавала, че имат направена магия или проклятие. За да бъдат развалени, М.А. твърдяла пред потърпевшите, че било нужно да се плащат различни суми пари. Първоначално посочвала по-ниски такива – около 300-400 лева, а след това в зависимост от социалния статус и възможностите на всяка от жертвите, тези суми се увеличавали и се случвало да превишат 1000 лева.

В периода от 1 декември 2020 година до 13 юни 2022 година успяла да въведе в заблуждение 12 души. Те били от различни краища на България и всички търсели възможност да помогнат на себе си, убедени, че имат направена магия или проклятие, което определя несгодите в животите им. М.А. поддържала в тях заблудата, че ще им помогне, и всеки един от пострадалите сам й изпращал различни суми пари. Общият размер на нанесената материална вреда бил 7710 лева.

Предстои делото срещу 29-годишната обвиняема да бъде насрочено за разглеждане във Районен съд – Разград. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *