Коледен базар, детски кът, много концерти и спектакли през декември, елхата грейва на Никулден

Започна изграждането на Коледния базар край Градската коледна елха и новата коледна украса „Персеиди в нощно небе“. Вече са сглобени две от общо петте дървени къщички, в които ще се продават различни артикули предимно на коледна тематика: коледни сладки, украси, чорапи с коледни и новогодишни мотиви и други. Коледният базар ще отвори на 6 декември, когато ще грейнат и светлините на Градската коледна елха, както и цялата коледна украса в централната част на града. Базарът ще е отворен до 29 декември.

Освен да пазаруват от дървените къщички жителите и гостите на града ще имат възможност и да похапнат скара и да опитат подходящи за сезона напитки – пелин и тъмна бира – от обособен временен обект за хранене. За малките посетители на коледния базар ще има каравани с понички, палачинки, гофрети, царевица и пуканки. Детски кът с място за снимки ще бъде оформен в района на естествената елха зад паметника на Майстор Манол. Естествената елха ще бъде украсена от възпитаници на Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР ЦРД с ръководител Цветомира Петрова на 5 декември от 16,00 ч. Малките художници ще поставят изработени от тях коледни играчки за елха и украса, предоставена от ОП”Паркстрой”. За украсяването на естествената елха са поканени и всички деца, които имат желание да се включат.

В района на детския кът и базара ще има и детска въртележка, кутия за писма до Дядо Коледа, както и други изненади за децата.

Във фоайето на Общинския културен център е предвидено да функционира и още един коледен базар. Той ще е за коледни артикули, изработени от социални и образователни институции: ДЦПЛУ“Подай ръка“, ЦОП към Сдружение „Жанета“, КСПЛУ-Просторно и ЦПЛР ЦУТНТ. Този базар ще работи от 19 до 21 декември между 10,00 и 18,30 ч.

В района на Коледния базар на открито ще е и новият акцент в Културния календар на празничния месец декември. От 19 декември до 23 декември от 17,30 ч. кратки коледни концерти „Под елхата” ще изнесат: ЦПЛР Център за работа с деца, Капански ансамбъл, ДТА”Лудогорче”, ДТА”Капанче” и хор „Железни струни”. Освен тези концерти още над 10 концертни изяви и спектакли на местни и гостуващи формации, както и 2 изложби включва културният календар за последния месец на годината.

Едно от най-чаканите събития за децата – запалването на светлините на коледната елха – е насрочено за 18,00 ч. във вторник, 6 декември, Никулден – денят, в който се отбелязва храмовия празник на разградската църква „Св. Николай Чудотворец”. Преди да грейне коледната елха за коледното настроение на малки и големи ще има празнична програма, в която ще участват: Градски Мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД с ръководител Емилия Борисова, ДТШ”Хорце” към ЦПЛР ЦРД с ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова, Мартина Матева и Пресияна Тодорова от Музикална школа при НЧ”Развитие 1869” с ръководител Детелина Тодорова.

ТУК е целият културен календар за декември.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *