И през 2024-та ще има ритуал „Спасяване на Богоявленския кръст” на Йордановден

Започна организацията по спазване на традиционния за Йордановден ритуал за „Спасяване на Богоявленския кръст” – съобщиха инициаторите за възстановяване на обичая Андрей Андреев, Джипо Джипов и Христофор Илиев.

Това се случва за четвърти път след възстановяването на традицията през 2019 г.

Те се надяват на още по-голям интерес от предходни години, тъй като Йордановден през 2024 г. се пада в събота и хората ще са свободни от трудовите си ангажименти.

Потвърждение, че ще участва в събитието вече има от архиерейския наместник отец Георги. Все още обаче няма отговор от Община Разград за съдействие в организацията, както е било през последните няколко години. Подкрепата е била по отношение координация с ОДМВР, Центъра за спешна помощ и осигуряване на водолаз. „Писмото ни е входирано на 8 декември и все още нямаме отговор – нито положителен, нито отрицателен, чрез медиите апелираме да ни отговорят” – призова Джипо Джипов, който подозря саботаж в липсата на отговор. Той обаче припомни, че първата година – 2019-та, по време на управлението на Валентин Василев, са организирали хвърлянето на кръста без подкрепата на общината и нямат намерение и сега да се отказват.

Ритуалът започва в 11,00 ч. на 6 януари 2024 г., като практически хвърлянето на кръста ще е около 11,30 часа на язовир „Пчелина 2” или първия язовир в посока Разград „Пчелина”.

Желаещите да участват в ритуала могат да се запишат на тел. 0894374528.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *