Изборна мистерия: „Инвалиди“ подават заявления за гласуване, а те не са виждали документите

Груби нарушения на изборното законодателство установиха служителите на реда в Разградско само за няколко дни. На пресконференция днес ги обяви директорът на ОДМВР-Разград Диян Минков.

Той уточни, че от Главна дирекция „Национална полиция“ е разпоредено извършването на анализ на подадените заявления за гласуване с подвижни избирателни секции в цялата страна. Първоначалните данни показвали, че Разградска област е рекордьор в страната по показателя брой на подвижни избирателни секции. Първите проверки установили още, че този брой се удвоява преди изборите на 11 юли. За изборите през април те са били 26, а през юли вече са 41. В община Исперих от 4 стават 10, в Кубрат – от 7 – 10, в Лозница – от 3 – 5.

Минков уточни, че има фрапираща разлика и между броя заявления подадени в най-голямата община в областта – Разград и останалите шест общини. В Разград заявленията са 90, в Исперих и Кубрат – по около 500, в Самуил – 390, Цар Калоян – 320. Общо в областта инвалидите, подали заявления да гласуват в подвижна секция са между 2200 и 2500.

Фрапиращи нарушения са установени още при първите проверки, извършени от полицейските служители. Минков уточни, че проверките обясненията на хората с подадени заявления за гласуване в подвижни секции се снемат на място – по адресите им, с оглед здравословното състояние на тези хора, описано в документите. Категоричен бе още, че проверките и беседите за правомерни и законово обосновани, извършват се, за да се установи има ли престъпления против изборните права, документни или длъжностни престъпления. Посещават се всички, а не симпатизанти на определени политически сили. „Ние не знаем кой чий симпатизант е“ – допълни Минков.

Във връзка с установените нарушения вече са образувани 9 досъдебни производства, като за случаите са сезирани съответните Районни прокуратури и работата продължава под техен надзор. 4 от досъдебните производства са в района на РУ на МВР-Исперих – в общините Исперих и Самуил, 3 – в Кубрат, 1 – в Цар Калоян и 1 – в Лозница. В тези случаи хората, от чието име са подадени заявления са категорични, че не се подавали такива документи в съответните общини.

В други 69 случая хората твърдят, че подписите под заявленията не са техни. Има и случаи, в които има съмнения, че приложените медицински документи са с невярно съдържание – хората, за които се отнасят, обясняват, че не са посещавали съответния лекар. Предстоят експертизи относно достоверността на тези документи, ако се наложи, ще потърсим съдействие и от  лабораториите в съседни полицейски дирекции – каза Минков.

Сред нарушенията, които са установили полицаите, той изтъкна и абдикирането от задълженията на общински служители. По думите му при подаване на голяма част от заявленията не е извършена насрещна проверка от администрациите на обстоятелствата, декларирани в тях. Минков уточни, че единственото изключение е Община Разград, където е създадена организация за такива проверки и в резултат от 90 подадени заявления 30 са обявени за недопустими. В останалите общини има инцидентни случаи на недопускане и те са свързани с неспазване на срок за подаване на документите, а не с проверка на съдържанието им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *