Земеделци от Северозападна България в Лозница за Деня на пшеницата

Земеделски производители от Видин, Монтана и Враца, както и много техни колеги от Североизточна България уважиха поканата на ЕТ“Стефан Георгиев-НИМ“ да участват в „Деня на пшеницата“, който се проведе днес в Лозница.

След две години прекъсване в представянето на нови сортове отново участваха представители на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево – съобщи собственикът на фирмата Стефан Пенев. На опитното поле край Крояч той представи общо 70 сорта есенници – 18 сорта ечемик, 44 пшеница и 8 тритикале. Акцент в традиционното събитие  бяха новите сортове, непоказвани досега. Стефан Пенев акцентира още, че по негови наблюдения в съседни държави се търсят сортове с високи хлебопекарни качества, а българският пазар няма толкова от тези сортове, затова на опитното поле имаше точно такива. Пенев обясни, че според него производителите на хляб в България търсят качеството на своя продукт не чрез качествено зърно, а чрез подобрители. За износ, закъдето е 2/3 от българската реколта, също се гледат показатели за хектолитър и обем.

Стефан Пенев коментира, че за пръв път в дългогодишния му опит на зърнения пазар обстановката с цените е много неясна. Сред причините за това той изтъкна според него грешното правителствено решение от миналата година да се забрани износа на зърно с цел изкупуване за държавния резерв. Това обаче не се е случило, складовете са пълни със зърно – между 1 500 000 и 2 000 000 тона – и това означава, че ситуацията ще е много неясна и тревожна за земеделците, които ще трябва да продадат старата си реколта под себестойността й.

В Лудогорието добивите ще са добри и много добри – прогнозира Стефан Пенев. Обясни, че валежите са били навременни за есенниците и се очаква нормална реколта.

Стефан Пенев отново обяви, че подкрепя българската селекция на зърнени култури, докато повечето земеделци – 70-80% – сеят чуждестранни сортове. Това е признак, че в другите държави селекцията се развива много интензивно, но всъщност и българските сортове не отстъпват на чуждестранните – допълни Пенев.

След обиколката на опитното поле, на което своите продукти и сортове представиха множество фирми – Saatbau, Rapool, Lidea, EM Leader, KWS, Bioaktiv,  „Инжсервиз“ООД, ОСЗ“Дунав“ЕААД-проф. Иван Панайотов, Добруджанския земеделски институт – участниците в Деня на пшеницата участваха в дискусия на тема „Анализ на състоянието на реколтата и пазара на зърно“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *