Започна Седмият Международен конкурс за млади пианисти “Димитър Ненов”

С откриване на документална изложба „100 години Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ започна седмото издание на Международния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Експозицията ще може да бъде видяна до края на конкурса на мултимедия във фоайето на зала „Филхармония“, тя е посветена на три годишнини: 160 години оркестрово дело в Разград, 100 години Симфоничен оркестър и 75 години Държавен Симфоничен оркестър. Снимките са подбрани от дългогодишния диригент на Разградската филхармония Красен Иванов, част от кадрите са от личния му архив, а други – предоставени от Държавния архив и от Регионалния исторически музей. Най-старата снимка е от 1889 г., тя е на един от първите оркестри в Разград с диригент и педагог Алексей Шульговский. На снимки можем да видим голяма част от диригентите и музикантите с принос в развитието на музикалното дело в Разград от различни периоди, сред тях: Максим Стоянов, Илия Бърнев, Георги Чимширов. Експозицията включва както кадри от репетиции, така и от концертния изяви, а също и снимки на програми и афиши, на 41 табла са събрани над 50 кадъра. Красен Иванов разказа, че за изложбата са търсени и снимки от музикални празници, организирани в Разград през годините – Музикалните дни „Димитър Ненов“, които са прераснали в конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“, фестивала „Разградска есен“, балканска среща на млади пианисти и други.

Седмото издание на Международния конкурс „Димитър Ненов“ продължава до четвъртък, 27 октомври. То се организира от: Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” към Театрално-музикален център-Разград, Община Разград, Регионален исторически музей с къща-музей „Димитър Ненов” и Министерство на културата.

В конкурса участват 9 млади пианисти от България, Италия и Гърция, днес е първият тур от конкурса в зала „Филхармония“. Вторият тур е утре от 10,00 ч., а третият – в сряда, 26 октомври, също от 10,00 ч.

Част от музикалното събитие е клавирен рецитал на Венета Нейнска, който започва на 26 октомври от 19,00 ч., след него ще бъде представен и музикално-документалният филм   „Димитър Ненов и измеренията на изяществото” с режисьор Ясен Харалампиев.

Галаконцертът на победителите в конкурса е на 27 октомври, четвъртък, в 19,00 ч. в зала „Филхармония”.

Участниците се оценяват от международно жури в състав: председател проф. Пламен  Джуров диригент и композитор и членове: проф. Агате Леймони – Гърция – преподавател и концертиращ артист, проф. Александър Василенко – преподавател, Гергана Несторова – концертиращ артист и преподавател, Калина Василева – диригент и директор на Симфониета – Шумен.

Билети за събитието могат да се закупят от касата   на ТМЦ-Разград, а преди концертите в залата на Филхармонията, абонаментът за всички събития от конкурса е 16 лева.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *