Ефективна присъда за шофьор на ТИР, причинил смърт на пътя и избягал от местопроизшествието

Съд

Разградският окръжен съд призна за виновен 44-годишния Й.М. родом от Пазарджик, за това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 56-годишен мъж от гр. Исперих, водач лек автомобил „Мерцедес“. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Наказателното производство бе гледано в условията на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

Пътнотранспортното произшествие възникнало малко преди 10 сутринта на 03.10.2022 г. на пътя Русе – Варна. Й.М. управлявал състав от превозни средства – влекач  „Мерцедес Актрос“ и прикачено ремарке „Кьогел“. В деня на катастрофата валял слаб дъжд, пътното платно било мокро, въпреки това се движел със скорост 87 км./ч., при максимално разрешена 70 км./ч. На завоите преди град Цар Калоян задействал спирачната система и минал на по-ниска предавка. В резултат на тези действия ремаркето се отклонило наляво, препречило цялото платно за движение и ударило насрещно движещия се “Мерцедес”, шофиран от 56-годишен мъж от Исперих.

Въпреки настъпилия сблъсък подсъдимият не спрял на местопроизшествието. Вследствие на настъпилото ПТП и получените множество травми, водачът на лекия автомобил починал по-късно в болницата в Разград. Спътникът на починалия водач също бил откаран в разградската болница, но се разминал без сериозни наранявания.

Малко след 12.00 часа на обяд камионът е спрян на околовръстния път на Търговище, където водачът е тестван за алкохол и дрога, а след това и задържан. Направеният му полеви тест за наркотици отчел употреба на наркотичното вещество „метадон“.

От заключението на назначената съдебно-химична експертиза за установяване на наркотици в кръвта на Й.М. става ясно, че в изследваната биологична проба не е открито наличие на наркотични вещества или техни метаболити.

За извършеното престъпление, тричленният състав на Разградския окръжен съд наложи на шофьора на ТИР-а наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, което намали с една трета до 4 години „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален общ режим.

Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от пет години.

Съдът го осъди да заплати по сметка на ОП-Разград разноски по досъдебното производство в размер на 2 419, 90 лв., както и разноски по производството за възнаграждение на адвокат – по 2250 лева на всеки от тримата частни обвинители.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *