Емилиян Кадийски от “Дигитално общество”: Целта е хората, завършили курсовете ни, да са подготвени за започване на стаж в софтуерни компании и да могат да работят от Разград и Търговище

В това интервю ще ви срещнем с Емилиян Кадийски, един от основателите и двигателите на разградското “Дигитално общество”.

През 2018 година Емилиян Кадийски е награден, заедно с екипа си, с приза на в-к “24 часа” “Достойните българи” за развитието на “Враца софтуер общество”. Един наистина доказан, практичен и реализиран модел на младия предприемач, който в момента, и отново чрез Емилиян, вече се интегрира и в нашия град и сред тукашните среди от настоящи и бъдещи специалисти. Да, става дума за най-високо платения IT сектор в България, където работят и се обучават кадри по Програмиране, Дигитален маркетинг, Софтуерно тестване и др. Нещо повече, успешният проект във Враца кара Емилиян да потърси и други места, където да обучава специалисти, и след Монтана, Ловеч, Видин и Плевен, най-подходящите условия той открива именно тук в Разград, както и в близкия до нас Търговище. В нашия географски регион до момента няма или са много малко действащите софтуерни компании, не се преподава IT образование, а дори да имаме филиал на Русенския университет, в него най-модерната и техническа сфера изобщо не е застъпена. И в същия момент, и Разград, и Търговище са близки и съседни области, и така отговарят на всички критерии, които този преподавател намира за най-подходящи. Но какво му предстои от тук нататък? Нека сега да научим лично от Емилиян Кадийски, като вече му даваме думата, и първо да го поздравим сърдечно за всичко от постигнатото дотук:

Емилияне, здравей, и ти благодарим, че се отзова на поканата за това интервю. Когато аз самият ти се обадих за първи път, за да говорим, очаквах, че ще те открия в Разград, а се оказа, че ти си във Враца. Изобщо, особено сега след протеста на превозвачите, нека да започнем с логистиката при теб. Как успяваш да синхронизираш работата си така, че да движиш проектите си и на двете места, още повече, че между Враца и Разград разстоянието е дори повече от Разград и София. Дали не може да се помисли за по-лесен или поне онлайн начин?

Емилиян Кадийски: Първо, благодаря ви за интереса към нашата дейност и възможността за това интервю! Към нашите курсове наистина отчетохме активно участие и към момента разполагаме с две групи в Разград и още толкова в Търговище, а всичките ни групи са с общо от над 80 участници. Вече изготвих графика си така, че 4 дни от седмицата да мога работя като програмист, а 2 дни съм решил да посветя на развитие на дигитална индустрия в Лудогорието. В петък пътувам към Разград, провеждам първата си лекция още вечерта и след това в събота имам втора лекция в Разград и след това още две лекции в Търговище, след което пътувам обратно към Враца. Лекциите са в извънработно време, тъй като повечето участници в курсовете са работещи или учащи. Правим и 2 занятия седмично, като едното е онлайн, през седмицата вечер, а другото – присъствено в петък или събота.

Това, което ти реално правиш в града ни, е да провеждаш обучения по програмиране с възможност, и след изкарания курс на участниците, да им предложиш работа в IT сектора, но, разбира се, говорим си за най-успешните курсисти. В същия момент, по твои думи, в Лудогорието софтуерни компании няма. Означава ли това, че в края на започналия вече твой курс по програмиране се очаква подобни компании да станат факт и в Разград, или това е още твърде далечна цел за теб и вместо това цялата бъдеща работа ще се провежда, може би, с клиенти от цял свят, но засега само и предимно онлайн?

Емилиян Кадийски: Да, целта е хората, завършили курсовете ни, да са подготвени за започване на стаж в софтуерни компании и да могат да работят от Разград и Търговище. В днешно време, и особено след Ковид, дистанционната работа е все по-разпространена, така че локацията не е толкова важна. Тъй като в процеса на подбор за курсовете попаднахме на двама младежи, които вече са преминали през подобни обучения, вече стартирахме софтуер компания Лудогорие софт. И целта ни е двамата да преминат през 6-месечен стаж в нея, след което да започнат работа по реални проекти. И, да, най-вероятно по международни проекти. Очаквам след завършването на курсовете ни да има още хора, които да започнат стаж в IT сферата. Между другото, когато стартирахме дейност във Враца през 2014 г. там също нямаше софтуерни компании, но в момента на трудовия пазар във Враца действат активно пет такива компании и в тях работят над 40 човека.

Няма да крия, защото научих, че ти вече имаш поне един блестящ курсист, на който лично си намерил вече работа, осъзнавайки, че уменията му са твърде добри, за да го занимаваш с базови уроци и поздравления за което. Но как е нивото на останалите курсисти в Разград? Тук в нашия град ние никога не сме имали традиции в тези модерни сфери и едва през последните години, и най-вече в училища като Механото и Математическата гимназия, се заговори по-активно за програмиране. Тъй като ти преподаваш на възрастни, имаш ли вече курсанти при теб, които са завършили тези места и очакваш ли както интерес, така и поне някаква съвсем начална подготовка от твоите възпитаници?

Емилиян Кадийски: В курсовете ни участват хора, завършили училище, с цел преквалификация и ученици в гимназия. Курсът по програмиране, който правим, е доста дълъг с обща продължителност от 8 месеца, но и много интензивен, а и доста практически ориентиран. Това е така, защото започваме от самото начало и целта ни е да достигнем до ниво стажант. Имаме по 2 занятия седмично, след всяко занятие раздаваме и домашни. А в края на всеки от трите модула има финален тест и проект. Приятно съм изненадан от броя желаещи за участие в курсовете и също така от мотивация и нивото, което показват всички до момента. Учениците обикновено имат предварителни познания и в първия модул се справят по-лесно. Повечето възрастни започват от самото начало и им се налага да положат доста базови усилия, за да достигнат нивото на учениците. Има и малка част от възрастните, които имат предварителни познания, защото професията напоследък стана много популярна и за щастие в България има много възможности за обучение, включително и за такива изцяло онлайн, както самият ти вече няколко пъти посочи…

Какви IT събития планираш за в бъдеще в Разград освен настоящия курс по програмиране, както и дали Лудогорието отговори на очакванията ти? Също така, не мога да не се стърпя да те попитам на какъв програмен език провеждаш обученията си, а също и дали не е трудно да се преподава на живо, когато самите ние, като потребители, сме затрупани в мрежата от разни “обучителни видеа” и начини “кое как става”. Дали именно живата връзка с обучаващите не е най-важна и това да можеш да наблюдаваш на живо как се справя с трудната материя всеки един твой курсист?

Емилиян Кадийски: Надявам се първото издание на курсовете да бъде успешно и в началото на следващата година да организираме отново безплатен 8-месечен курс по програмиране. А преди това, през есента на тази година, се надявам да успеем да организираме по-мащабно събитие, където в рамките на 1-2 дни да поканим IT специалисти от София и цялата страна, които да разкажат с какво се занимават, как са започнали и дали е възможно човек да се развива с такава професия и в Лудогорието. Вече познавам няколко човека от региона, които работят в IT сферата по международни проекти и, да, възможности за такъв начин за работа наистина съществуват!

Колкото до въпроса за програмния език, в рамките на курса изучаваме езика Java, който е доста търсен в момента. Все пак, идеята на курса е да покрие базови умения по програмиране, така че след това човек да може сравнително лесно да премине и към друга технология. Според мен, има два важни фактора, които правят този курс полезен за участниците. Първото е самата група, която сформирахме – амбициозни и мотивирани хора с обща цел, които ние успяхме да съберем на едно място след началното популяризиране и след това следва взискателен подбор в 3 стъпки. За повечето хора е по-лесно да учат, когато са в група. Но по-важното е, че участниците си помагат взаимно в материята. И второто е структурирана програма, която върви стъпка по стъпка с доста интензивно темпо и крайни срокове. Това кара участниците да са доста отдадени и всяка седмица да отделят време за упражнения и решаване на задачи в спокойна и позната домашна обстановка.

Благодарим отново на Емилиян Кадийски и му желаем успех и развитие на проекта!

За Разград24/7 интервюто проведе Дамян Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *