Екоинспекцията призна отделни пикови концентрации на сероводород, но средноденонощната норма не е превишавана

Не са отчетени превишения на средноденонощните норми по показател сероводорд при второто за тази година измерване в периода 7 – 20 юли, проведено с Мобилната автоматична станция (МАС) на Изпълнителна агенция по околната среда в Разград. Това съобщават от пресцентъра на екоинспекцията.

Съгласно екологичното законодателство нормите за сероводород са: максимално еднократна концентрация (0,005 милиграма на кубичен метър), която е часова стойност; и средноденонощна норма, която е 0,003 милиграма на кубичен метър. В рамките на 13 денонощия са отчетени отделни пикови концентрации на максимално еднократната стойност на този атмосферен замърсител. Средноденонощната норма не е превишавана.

Освен по показател сероводород, МАС е извършила непрекъснати измервания и за серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон. Стойностите по тези показатели са в норма. През периода е отчетено едно превишение на фини прахови частици 10 микрона – два пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър, регистрирано на 14 юли.

След като получи официалните протоколи от измерванията от Регионална лаборатория – Русе, инспекцията ще ги предостави на вниманието на общината и РЗИ-Разград.

Град Разград е включван редовно в годишните графици на МАС на Регионалната лаборатория – Русе към ИАОС за контрол на качеството на атмосферния въздух. Регулярните планови измервания се извършват във връзка с постъпили сигнали за миризма на сероводород през предходните години и с цел да се оцени влиянието от дейността на операторите с издадени комплексни разрешителни на територията на община Разград.

Мобилната станция отговаря напълно на изискванията на европейските стандарти за измерване на качеството на атмосферния въздух. Преди и след всяко измерване се извършва контролна проверка на всеки отделен анализатор с еталонни газове с цел да се гарантира качеството на резултатите. Тези измервания са част от Националната система за мониторинг на околната среда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *