Екоинспекцията започва проверки за чистота на населените места в Разградско и Силистренско

Експертите на РИОСВ-Русе започват проверките за чистота на населените места – съобщават от пресцентъра на екоинспекцията.

От общо 22 общини на контролираната територия ще бъдат проверени приоритетно по план общо 66 населени места. Контрол ще бъде осъществен и в общините, за които са постъпили сигнали за замърсени терени или за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Проверките ще започнат в населените места на областите Силистра и Разград.

Съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) кметът на съотвената община отговаря за дейностите с битови и строителни отпадъци. В тези задължения  попадат чистотата на населените места, организираното сметосъбиране и сметоизвозване, разделното събиране на отпадъците, поддържане чистотата на общинската пътна мрежа  и недопускане образуването на нерегламенитрани сметища.

Очаква се проверките да приключат до началото на август. При установени нарушения на разпоредбите на ЗУО срещу кметовете на общини ще бъдат предприети административно–наказателни мерки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *