Деца и читалищни дейци правят сурвакнички до Градската елха

Нова празнична инициатива от културния календар на Община Разград прави децата съпричастни с българските традиции по време на зимните празници – съобщават от пресслужбата на местната управа.

В два поредни дни – 28 и 29 декември – до Градската коледна елха в центъра на града – се провежда творческа работилничка, озаглавена „Да си направим сурвачка“.

В нея могат да участват всички деца, които имат интерес, могат да се включат и родители. Обучители са секретари на читалищата от общината. Днес как се правят сурвакнички обясняваха представители на читалищата в селата: Благоево, Балкански, Гецово, Липник, Раковски, Стражец, Топчии, Ушинци, Ясеновец и НЧ“Делиорман“-Разград. В петък, 29 декември, част от обучителите в работилничката отново ще са до елхата, но ще се присъединят и други читалищни секретари от община Разград.

Материалите за изработка на сурвакничките са осигурени от Община Разград, а някои – от обучителите. Те обясняват на малчуганите и значението на дряновата пръчка, сухите плодове, вълнените конци,  пуканките, чушките, орехите и другите материали.

В петък работилничката започва отново в 11,00 ч., продължава повече от час, докато има деца и материали, от които да си изработят сурвакнички.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *