„Ден на готвача” организира читалището в Побит камък

Едно от най-активните читалищни настоятелства в Разградско – на НЧ”Самообразование 1894”-Побит камък – събра на весел празник в Етнографския комплекс в селото жители и гости на населеното място. Събитието бе наречено „Ден на готвача” и целеше да събере местните хора край трапезата с ястия, приготвени от самите тях.

Ролите бяха определени предварително, неколцина от мъжете получиха червени готварски шапки и престилки с надпис „Мастър Шеф” и в няколко пункта ръководеха вещо приготвянето на: салата, пилешка супа, боб, пърленки и скара. Всичко в огромни количества. Най-много от наблюдателите се въртяха край двата казана, които по оригинален местен способ бяха част от печки с кюнци, в тях бяха приготвени пилешката супа и бобът. Малките придружители на големите готвачи – деца и внучета – с любопитство се навъртаха край всеки от пунктовете, но най-силно им привлече внимание месенето на тесто и сами приготвиха уникални тестени изделия.

Предимно за дамите бе конкурсът за най-вкусен десерт, но се оказа, че и един мъж се е включил. Сладките неща бяха приготвени вкъщи, а ги дегустираха и класираха Мастър Шефовете. Те определиха, че най-вкусни са десертите, приготвени от Галя, Нина и Данчо. За тримата топ сладкари имаше сертификати и тефтери, в които да си записват рецептите. Сертификати за най-добри майстори получиха и петимата Мастър Шефове – Георги, Николай, Мариян, Емил и Георги Якимов. Връчи им ги председателят на Читалищното настоятелство Йонета Карастоянова.

Висока оценка готвачите получиха и от всички, които опитаха вкусната храна, приготвена от тях. Освен вкусно на трапезата в Етнографския комплекс, бе и весело около нея. Диджей и водеща се грижеха за доброто настроение на домакините и на гостите на Побит камък с игри и хубава музика.

Тези, които за пръв път посещаваха уникалния комплекс, имаха възможност и да се разходят из него, да разгледат типичните балканджийски къщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *