Дарение за ДГ“Приказка“ – още един комплект пособия за обучение по програма „Монтесори“

Още един комплект пособия за обучение по програма „Монтесори“ получи като дарение Детска градина „Приказка“ в Разград. Средствата за закупуването му са предоставени на „Фондация Монтесори Разград“ от АДМ-Разград.

На събитието фирмата бе представлявана от Гюлчин Ахмедова, отговорна по програмата ADM Cares в дружеството. Тя сподели, че АДМ Разград подпомага фондацията почти от началото на нейната дейност в Разград. Досега са дарени 20 000 долара, в рамките на две календарни години от по 10 000 долара. Партньорството на програмата ADM Cares с Фондация Монтесори подпомага постигането на една от нейните пет устойчиви цели – въвеждане и прилагането на програми за наука, технологии, инженерство и математика (STEM) в учебни заведения в региона.

Директорът на детската градина Румяна Ненова и представителя на Фондацията д-р Доцка Атанасова благодариха за жеста на дарителите, с който се улеснява значително обучението на децата по тази програма.

По метода „Монтесори“ в Разград се провежда обучение от 3 години. ДГ“Приказка“ е единственото в Североизточна България общинско детско заведение, в което се работи по тази програма. В Добрич и Варна има и други детски градини, но те са частни, тоест в тази част на страната безплатно е обучението по Монтесори само в ДГ“Приказка“-Разград. Затова и интересът от страна на родителите е голям, има дори дете от Русенско – от село Бъзън, което всеки ден пътува от родното си място, за да се обучава по Монтесори.

От общо 123 деца в „Приказка“ над половината се обучават по Монтесори. Те са в три групи от по 24 деца. Поради факта, че пособията са скъпи – един комплект е около 20 000 лв., досега градината е разполагала само с един комплект от пособията за обучение, те били разпределени между трите групи.

Дарените пособия са от реномирана нидерландска марка и разопаковането им искрено радваше и обучените да преподават учителки. Любопитно бе и за представителите на медиите. И докато някои от пособията имат еквиваленти и в традиционното образование, други са необичайни, но изключително полезни за прагматичното обучение на малките възпитаници на ДГ“Приказка“. Те например, макар и 3-годишни,  вече имат рамки, на които ще се учат да си закопчават дрехите или връзват вързанки. Нетрадиционни, но ефикасни са подходите и за учене на математика, български език, космос, екология и други интересни области. Във възрастта до 6 години мозъкът попива, натрупва познания, самото дете има интерес и желание да опознава света и да избира кога с какво да се занимава. Децата, обучавани по програма „Монтесори“ са и много дисциплинирани, в стаята на първа група – тригодишните малчугани – няма традиционния детски шум, плач и викове. Всяко от децата е разпънало килимче, подобно на тези за йога, и си играе с избрано от него пособие. Когато реши, че иска да се занимава с друго, прибира пособието и го поставя на определеното му място на рафт, за да могат да го ползват и другите деца.

Децата, които се обучават по Монтесори, преминават и обучение, с което се покриват държавните образователни стандарти – допълни директорът на ДГ“Приказка“ Румяна Ненова.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *