Галина Георгиева е новият председател на Общински съвет-Разград

Кметът на Община Разград Добрин Добрев, общинските съветници и кметовете на кметства положиха клетва на първото заседание на местния парламент днес – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Учредителната сесия бе открита от областния управител Владимир Димитров, а удостоверенията за това, че се избрани на постовете си, местните управници получиха от председателя на Общинската избирателна комисия Ралица Костова-Цветанова.

Всички заедно положиха клетва „В името на Република да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите на Община Разград и да работят за тяхното благоденствие“.

Кметът на Община Разград Добрин Добрев получи два от символите на местната власт в Разград – ключа на града и кметската огърлица – от заместник-кмета и изпълняващ функциите на Кмет до сесията Полина Иванова. В приветствието си към общинските съветници и към жителите на общината Кметът Добрин Добрев призова всички избраници в местния парламент „да работим заедно и обединени в следващите 4 години“. „Може да има много неща, по които се различаваме, да има неща, които ни разделят, но нека обичта и грижата за Разград да ни обединят.“ – каза той. В речта си Кметът изтъкна няколко важни за общината проблема, в разрешаването на които призова местните управници да са единни. Кметът Добрин Добрев апелира: „Да бъдем активни в търсене и използване на различни финансови инструменти за подобряване на условията на живот, градоустройството и развитието на всички населени места в общината; да бъдем конкурентни в привличането на европейски средства през новия програмен период, съобразявайки се с новите правила и приоритети; да бъдем твърди в налагането на правилата и опазването на обществения ред; да начертаем нови хоризонти за развитие и растеж на общината не само през следващите 4 години, но и занапред за гарантиране на просперитета на Разград; да водим открито управление в постоянен диалог с гражданите, гилдиите и синдикатите при решаване на важните въпрос.“.

„Всички заедно трябва да решим в какъв град искаме да живеят нашите деца, как да направим така, че те да останат тук“ – обобщи Кметът Добрин Добрев.

След тържествената част на сесията, председателствана от най-възрастния общински съветник Стоян Ненчев, местните парламентаристи избраха Председател на Общински съвет-Разград. Това стана с таен вот, организиран от петчленна комисия. Отпечатани бяха бюлетини с имената на двама номинирани – Галина Георгиева-Маринова, избрана от листата на ГЕРБ, и Митко Ханчев, избран от листата на Коалиция ПП-ДБ. Г-жа Георгиева получи 19 гласа, г-н Ханчев – 10, а трима съветници не участваха в гласуването.

Новоизбраният председател Галина Георгиева-Маринова се обърна към колегите си с призив освен да спазват писаните закони, на първо място във взаимоотношенията им да са моралът и етиката. Г-жа Георгиева-Маринова изрази убеденост, че общинските съветници „с усилия и воля можем да подобрим града и селата, можем да направим така, че нашите съграждани да се гордеят с избора, който са направили, като са ни избрали.  Трябва да мобилизираме всичките си сили, за да не ги разочароваме“ – заяви още тя. „Сигурна съм, че в края на мандата ще се поздравим с успешно управление, в което сме участвали достойно и нашите съграждани ще са доволни от постигнатото“ – каза още новият председател на Общински съвет-Разград Галина Георгиева-Маринова.

Съветниците избраха и комисия, която да подготви предложение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на работата им. Тя ще е петчленна, като членовете й бяха избрани сред 6 номинации. Съгласно решението на Общинския съвет в комисията ще  участват: Огнян Обрешков, избран от Коалиция ПП-ДБ; Антон Монев, избран от Партия МИР; Стоян Ненчев, избран от Местна коалиция „БСП за България, ВМРО-БНД“; Хубан Соколов, избран от ГЕРБ и д-р Левент Апти, избран от ДПС. Комисията ще се събере на първо свое заседание във вторник по покана на председателя Галина Георгиева-Маринова, а работата й се очаква да приключи до края на следващата седмица.

Още снимки от първата сесия на Общински съвет-Разград за мандат 2023-2027 г. вижте ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *