В Разград Министърът на културата обеща скоро ведомството да обяви възможностите за финансиране тази година

Областният управител Владимир Димитров бе домакин на работна среща с Министъра на културата Кръстю Кръстев днес – съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Министърът бе придружен от Весела Щерева – Началник на политическия кабинет на Министерството на културата, Елица Пенова –  съветник на Министъра, Елиянка Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ на Министерството на културата, Силва Хачерян – директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” на Министерството на културата и арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимото културно наследство.

В срещата участваха зам. областният управител Ивелина Игнатова и представители на седемте общини в област Разград, присъстваха кметът на Община Разград Добрин Добрев, инж. Белгин Шукри – кмет на община Исперих и Емилия Германова – исторически музей Исперих, д-р Айше Реджеб –  директор на дирекция „Култура“ в община Лозница, Емине Кирилова – представител на Община Завет, Стела Илиева – Читалище „Саморазвитие 1902“ – Завет, Мерал Караилиева – заместник-кмет на община Цар Калоян, Здравко Вутов – община Кубрат, Даниела Петрова и Тодор Иванов – РЕКИЦ – Разград, и представители на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кубрат.

Събитието е част от стартиралата поредица от работни посещения на Министъра на културата в областите в страната за запознаване с актуалните проблеми в сферата на културата пред местните власти и културните институти и обсъждане на възможности за решаването им.

„Искаме да придобием ясен поглед върху проблемите ви на място, като ги обозначим заедно да ги решим, за да може културните институции да работят спокойно“, каза в началото на срещата Кръстю Кръстев.

Кметът на община Исперих Белгин Шукри и директорът на Историческия музей Емилия Германова представиха пред министъра конкретни искания – за финансиране за възстановяване на свлачищни процеси по покритието на Свещарската гробница, за ремонт на покрива на паметника на културата Демир баба Теке и за възстановяване на средства за извършени археологически проучвания.

Поставен беше въпрос за синхронизиране на периодите за финансова отчетност на читалищата с планирането на бюджетите на общините, които в момента се разминават.

Кметът на Разград Добрин Добрев заяви, че целодневната форма на обучение и допълнителните средства в образованието в училищата убиват извънкласните прояви в други културни институции. Всички участници на срещата се обединиха около факта, че добре замислените преди години съвместни програми на министерство на културата и министерство на образованието и науката като програма „Успех“ и програма „Изкуство и спорт в училище“ за съжаление през годините са се отразили негативно на сектора на културата, тъй като читалищата се ползват за формални партньори, а целият финансов ресурс отива за училищата. На практика тези проекти се осъществяват от педагозите в училище, а не от професионални хореографи или друг тип културни специалисти.

По повод ниското заплащане на труда в музеи и други културни институти, бе засегнат проблемът, че техните кадри напускат, за да станат учители и това на практика вреди на целия културен сектор.

Министър Кръстю Кръстев заяви, че трябва партньорство между двете министерства – на образованието и на културата, а не да бъдат конкуренти. Той каза, че очаква да се обедини ресурс на качество, тъй като голяма група специалисти остават изолирани.

След всички споделени проблеми Светлин Симеонов от Областна администрация представи една добра практика, а именно отличното сътрудничество между Областна администрация, Министерство на културата, общините и Регионалния експертно-консултански и информационен център „Читалища“ – Разград, при подготовката кандидатури от област Разград за попълване на регистъра на „Живите човешки съкровища в България“. В резултат на това добро партньорство, област Разград е  водеща област по брой регистрирани „Живи човешки съкровища“.

Областният управител Владимир Димитров благодари за участието на представителите на Министерство на културата и подари на министъра сувенир с бронзово изображение на Момина чешма.

От пресслужбата на Община Разград пък съобщиха, че Министърът на културата Кръстю Кръстев е останал впечатлен от срещите си в Разград и изрази убеденост, че културните институти тук се управляват от кадърни хора. Срещата му с тях бе част от работното посещение на министъра и екипа му в Разград.

Преди срещата си с културните дейци министърът заедно с екипа си разговаря с Кмета Добрин Добрев и председателя на Общинския съвет Галина Георгиева. Г-н Добрев представи накратко основните обекти от културната инфраструктура на Разград, както и богатия културен календар, като акцентира на най-новото събитие – читалищния фестивал, който дава възможност за изяви на самодейците от общината. В конструктивен план г-н Добрев представи два конкретни проблема, свързани с реализацията на проекти от Инвестиционната програма за общински проекти през 2024 г. и по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“, по които е необходимо съдействие от културното ведомство.

На срещата с културните дейци министър Кръстев сподели, че бюджетът на ведомството е достатъчно добър, но той счита, че трябва да има още средства за българската култура, изрази обаче и мнение, че не знае дали българската култура е подготвена да поеме повече от това. По-късно на брифинг пред местните медии министърът съобщи, че завишението на бюджета е със 154 милиона лева, от които 80 милиона за сценичните изкуства, както и 30 милиона за музеи, библиотеки и други дейности. Министър Кръстев заяви, че скоро ще бъде публикуван точният разчет на бюджета на министерството по дейности. Кметът Добрин Добрев коментира, че очаква с интерес  разпределението на бюджета и възможностите за кандидатстване по програмите, за да може Община Разград и културните институти на територията й да се възползват по най-добрия начин от предлаганото финансиране.

Заплащането на специалистите в областта на културата, което не е конкурентно на образователната сфера, бе основна тема в становищата на представителите на културните институти. Министър Кръстев уточни, че 50% от увеличението на финансирането за сценичните изкуства например ще отиде за подобряване на заплащането, но това ще го решават директорите им, „министърът не определя заплатите“ – каза Кръстев.

Директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова сподели необходимостта от по-голяма сграда за културната институция с трезор и експозиционна площ, тъй като в момента музеят може да изложи около 10% от фонда си. От Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ заявиха, че имат нужда от средства за поддръжка на сградата, споделиха и за проблеми с усложнено отчитане на проекти, финансирани от структури на министерството. Не сподели проблеми, а само благодарности, директорът на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров. Те бяха към Община Разград за реализацията на проекта за ремонт на културната институция. Той покани всички присъстващи на водосвета за откриването на библиотеката в понеделник.

И Кметът Добрин Добрев, и всички участници в срещата поканиха министъра и на следваща визита, при която да има възможност да разгледа и самите културни институции.

Днес той бе само в сградата на Общинския културен център, където се запозна с проблема в Театрално-музикалния и филхармоничен център, свързан с дейността на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

Кметът Добрин Добрев благодари на министъра и за това че след оглед и установяване на уникалността на даденостите пое ангажимент да се потърсят възможности за ремонт на сцената на ОКЦ и завършването й.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *