В Етнографския музей възстановиха забравения обичай „Трънка“

В Етнографския музей седмокласници от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ възстановиха   забравения от повече от 100 години обичай „Трънка“ – съобщават от пресцентъра на Регионалния исторически музей.

„Трънка“ е бил част от пролетния обреден календар на капанците в Дряновец, популярен в селото в годините до Първата световна война и сега, днес, го правим за пръв път“, разказва етнографът и зам.-директор на Регионалния исторически музей в Разград Даниела Ганчева.

Наставлявани от „живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова, лазарките си избраха „кумичка“ и украсиха клонка от трънка с пуканки, мъниста и панделки, поставена в стомна. „Бодилът със своите шипове „отблъсква“ демоните, злите сили, лошотията. А стомната е символ на мъжкото и женското начало“, обяснява Даниела Ганчева.

Подредени в полукръг пред „кумичката“, поседнала на капанска възглавница, те изпяха специална песен с женитбен характери играха хоро с пожелание за хубаво бъдеще, успешен брак, скрепен със сила, любов и много челяд.

На изпроводяк, стопанката“ на дома ги дари с бяло сурово яйце, което да боядисат на Велики четвъртък, и сребърна паричка за късмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *